eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Így pusztít a vörösiszap - videó

A Veszprém megyei Kolontárt és Devecsert érintő ipari katasztrófa emberáldozatai mellett rengeteg vadon élő és háziállat is elpusztult, és - mivel a túlélők élőhelye is megsemmisült - további állatpusztulás várható.

A csodával határos módon életben maradt állatok nagy része - mivel ők voltak a vörös iszapárral leginkább érintett szinteken - súlyos sérüléseket szenvedett, illetve ivóvíz és takarmány hiányában az elmúlt 4 nap során végképp kiszolgáltatott helyzetbe került.

A katasztrófa első hírére az Állatvédelmi őrszem és a Rex Kutyaotthon Alapítvány munkatársai - a katasztrófavédelmi hatóságokkal egyeztetve - megkezdték a sérült állatok mentését. Október 4-én éjjel egy iszappal szennyeződött birkát, valamint két kutyát és négy macskát szállítottak Budapestre, a Rex Alapítványhoz.

A maró anyag hatására súlyos bőr és szemsérüléseket szenvedett állatokat megfürdették, majd intenzív terápiában részesítették őket.OKtóber 5-én a Rex és az Állatvédelmi Õrszem újabb állatvédelmi mentőalakulatot küldött a katasztrófa sújtotta régióba, ahol további hat kutyát és három macskát sikerült megmenteniük. A mentőcsapat késő éjszaka érkezett a rossz állapotban lévő állatokkal a Rex Állatszigetre, ahol az alapítvány teljes gondozói stábja és számos önkéntese hosszú órákon át küzdött megmentésükért.

Október 6-án az állatvédők ismét mentőakciót szerveztek, mely során újabb tizenegy kutyát, számos macskát, kacsát és szárnyasokat juttattak a veszprémi állatkórházba, és a Rex Állatszigetre. Az elmúlt három nap során kimentett állatok zöme kielégítő állapotban van. A mentett állatok várhatóan hosszú hetekig nem mehetnek vissza otthonaikba, az állatotthonokban viszont teljes a telt ház.

"Súlyos állapotban lévő háziállatokat találtunk a vörösiszappal elárasztott településeken, ma reggelre egy kutya el is pusztult" - mondta az InfoRádiónak a Lelenc Kutyamentő Egyesület vezetője. Tenner Anna hozzátette: munkatársai találkoztak a helyi lakosokkal is, akik egyelőre nem tudnak gondoskodni életben maradt háziállataikról, hiszen nem tudják, visszatérhetnek-e otthonukba.

"A Lelenc Kutyamentő Egyesület fórumain és telefonszámán várjuk azoknak a jelentkezését, akik átmenetileg be tudnának fogadni egy-egy kutyát vagy macskát. Természetesen később visszaadjuk az állatokat azoknak a devecseri és kolontári gazdáknak, akik képesek gondoskodni háziállataikról" - tette hozzá az egyesület vezetője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×