eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Télen nem emelkedik a lakossági gázár - lapszemle

A Népszabadság információi szerint holnaptól biztosan nem, sőt, január elsejétől sem várható gázáremelés. Ugyanakkor a tarifákat illetően továbbra is folynak a tárgyalások a kormány és az érintett gázcégek között.

A kabinet részéről Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter beiktatásakor azt ígérte: a gázárak befagyasztása után az érintett társaságokkal folytatandó tárgyalások és lehetőség szerinti megegyezés mellett kívánják kidolgozni az új gázrendszert. Ugyanakkor a lap úgy tudja, nem várható megállapodás a korábban ígért időpontokig. A kormányzat viszont egyoldalúan addig is változtathat a szabályokon.

A Magyar Nemzet azt írja, a magyarok több mint egynegyede sem számolni, sem olvasni nem tud értékelhető szinten. Egy nemzetközi kutatás szerint, amely a felnőtt lakosság alapkészségeit mérte, azok teljes hiánya a legfeljebb nyolc általánost végzettekre jellemző. Kiderült az is: a magyar nők mindenben jobbak a férfiaknál. Nemzetközi összehasonlításban a magyar lakosság készségei javultak a leginkább az elmúlt 10 évben, ugyanakkor a vizsgált kompetenciák terén szélsőségesen kettészakadt képet mutat a társadalom.

Az Index a legújabb elméletet ismerteti, amely szerint sorozatos vulkánkitörések vezettek a Neander-völgyiek kihalásához. A szentpétervári őstörténelmi intézet professzorának vizsgálatai három hatalmas vulkánkitörés volt negyvenezer évvel ezelőtt, melyek érinthették a Nyugat-Ázsiában és Európában élő Neander-völgyieket. A kitörések miatt jóval hidegebb lett az időjárás, és a homo sapiens csak azért úszta meg, mert akkoriban még Afrikában éltek. Emellett azonban több más elmélet is kering a Neander-völgyiek kihalásáról.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy további létszámcsökkentésre számítanak a szakértők a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, legalábbis a teljes munkaidőben, legálisan foglalkoztatottak esetében. Az egyszerűsített foglalkoztatás legújabb szabályainak hatására nőhet az ideiglenesen foglalkoztatottak száma a kézimunka-igényes őszi betakarítási munkáknál, de jövőre az idénymunkáknál várhatóan az egyéni gazdálkodók közül is többen jelentik majd be az alkalmi munkásaikat.

A Világgazdaság figyelmeztet, a drága és kevés szőlő miatt ismét növekedhet a silány minőségű borok importja. A lap 40-50 százalékos nyersanyagdrágulást említ. A hazai piacra elsősorban a meglóduló olasz behozatal lehet veszélyes, amely már az elmúlt években is a teljes magyar borimport legalább kétharmadát tette ki.

A Pénzcentrum.hu arra úgy véli, komoly fejtörést okozhat a következő években a magyar autósoknak a szélsőséges ázsiai időjárás. A gumifa ültetvényeket előbb perzselő szárazság, majd özönvízszerű esőzés tépázta meg, így kevesebb nyersgumit lehet belőlük kinyerni. Mivel egyre többen ülnek autóba, az autógumik és a gyártásukhoz szükséges nyersgumi iránti kereslet ugrásszerűen nő. Márpedig amiből kevés van, annak felmegy az ára. Emiatt a magyar autósoknak fel kell készülniük arra, hogy az autógumikért a jelenleginél többet kell majd fizetniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×