eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin

2006-os tűzijáték: már több mint 128 millió forintot fizetett az állam

Mostanáig több mint 128 millió forint összegben jött létre egyezség a 2006. augusztus 20-ai tűzijáték alatt kitört vihar károsultjainak ügyében. Ez az össz kárigény hatvan százaléka - jelentette be Répássy Róbert. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára azt is közölte: a 2006. szeptember-októberi rendőri túlkapások kárvallottjainak ügyében még csak az igények begyűjtésénél tartanak.

Amióta az Országgyűlés július 8-án elfogadta az állami mulasztások miatti kártérítésről szóló határozatot, a 2006. augusztus 20-ai vihar miatt összesen 63 kártérítési igény érkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz. eddig harminchét egyezséget kötött az állam. Egy esetben nem járt kártérítés, 36 kárvallottnak azonban fizetett a kincstár - mondta Répássy Róbert.

A kártérítési igények egy része úgynevezett hozzátartozói kártérítési igény, például az 5 elhunyt személynek 23 hozzátartozója igényelt és jogosan igényelt kártérítést. Tehát a többiek személyesen igényelnek, de valaki a hozzátartozója elvesztése miatt igényel kártérítést - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára.

Emlékeztetőül: a fővárosi tűzijáték nézői közül ketten a Dunán vesztették életüket, bár szabályosan kötötték ki csónakjukat, másik két embert akkor ért halálos sérülés, amikor a nagy szélben egy kidőlt fa rájuk borított egy emelvényt a rakparton. Az ötödik áldozat - egy idős nő - szívrohamot kapott menekülés közben. Az államkincstár egyébként eddig összesen 128 millió forintot fizetett ki a károsultaknak.

Egy esetben az igény előterjesztője elismerte, hogy nem jár neki a kártalanítás. Négyen a sérülés súlyossága miatt nem egyösszegű kártérítést, hanem 2010 szeptemberétől járadékot kapnak az államtól.

Répássy Róbert a 2006. szeptember-októberi rendőri túlkapások kárvalllotjait említve kitért arra is, hogy az ő esetükben még csak az igények begyűjtésénél tartanak.

Ez a folyamat még az igények felmérésével kezdődik, és mind a két esetben közzé tettünk egy nyilvános e-mail címet, ahol a kártérítési igényeket benyújthatják közvetlenül is az állampolgárok, de természetesen az őket képviselő ügyvédektől is kaptunk kártérítési igényeket, valamint iratokat - tudatta az államtitkár.

Répássy Róbert úgy vélte, mind a vihar, mind a rendőri túlkapások kárvallottjai között biztosan lesznek olyanok is, akikkel a kincstár nem tud a kártérítés összegéről egyezségre jutni, így perek is indulhatnak.

A többi kárigény ügyében a jövő héten folytatódnak az egyeztetések, és szeptemberben azokat is egyezséggel lehet majd lezárni - tette hozzá Répássy Róbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×