eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Farkas Flórián: A romák oktatására és foglalkoztatására költeni most a legjobb befektetés

Extra állami segítséget adna a cigány kis- és középvállalkozásoknak a roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos. Farkas Flórián az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a romák iskoláztatására és foglalkoztatására költeni most a legjobb befektetés. A politikus szerint a cigányok felemelése, oktatás és munkalehetőség biztosítása nélkül nem szabad felszámolni a cigánytelepeket.

Farkas Flórián szerint nincs olyan munka, amibe a cigányságot ne lehetne bevonni. A roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos azt mondta: ebbe a körbe beletartoznak az olyan munkahelyek is, amelyekhez képzettség kell, vagy távol van a lakóhelyüktől.  Megjegyezte azonban, hogy bár a romák hajlandóak messzebb is utazni, olyankor elveszíthetik a gyökereiket, és nem találnak új otthonra.

A fideszes roma politikus nagyon fontosnak tartja a kis- és középvállalkozások életre keltését, annak érdekében, hogy a cigányság kikerülhessen a munkaerőpiacra. Ez az a forma, amiben gyors eredményeket lehet elérni a cigány foglalkoztatásban, hiszen a nagy klánokat, családokat elviheti dolgozni otthonuktól távolabbra is, ahonnan aztán haza is térhetnek együtt - jegyezte meg.

Farkas Flórián úgy véli, az utóbbi időben megnövekedet cigány munkanélküliség oka elsősorban éppen az, hogy a romáknak munkát adó kkv-k tönkrementek. A miniszteri biztos nem tartja rossz lépésnek, hogy ha az ilyen roma vállalkozásokat extra támogatásban részesítik. Feltette a kérdést: mi jobb befektetés: ha 800 ezer cigányt eltart az ország, vagy ha adófizető állampolgárrá formáljuk őket?

Most a legjobb befektetésnek érzi a politikus, ha a cigányság oktatására és a foglalkoztatására költ a kormány. Szerinte ez nem is igazán pénz, hanem emberség kérdése.

Farkas Flórián leszögezte: minden feltételt meg kell adni ahhoz, hogy a cigányság nyomora ne mélyüljön. Példaként említette, hogy az árvízkárok helyreállítási munkáiba az átlagosnál nagyobb arányban kell őket bevonni, mert míg az országban 11 százalék körüli a munkanélküliség, ez a romák körében 90-95 százalékot is eléri.

Az ilyen, hosszú évek alatt kialakult aránytalanságot csak aránytalan támogatási rendszerrel lehet kiegyenlíteni. Ha ezt erős ellenőrzéssel és felelősségre vonással teszi a kormányzat, akkor megtérülhet a befektetés - tette hozzá a miniszteri biztos.

A cigánytelepek felszámolásáról Farkas Flórián azt mondta: ez a program soha annyiszor nem bukott meg, mint az utóbbi négy-öt évben. A fideszes képviselő is fontosnak tartja, hogy foglalkozzanak ezzel a kérdéssel, azonban szerinte épp fordítva kell kezelni, mint ahogy ezt eddig tették.

Nem azzal kellene kezdeni, hogy kiemelik a családot a lakóhelyéről, áttelepítik őket valahová, majd dózerral lerombolják a putrit. Hanem előbb tőkeerőssé kell tenni a roma közösséget, munkát kell adni nekik, mert ha nem lesz állásuk, nem tudják fizetni a költségeiket, akkor hiába költöztetik új lakásba őket, tönkremennek - fejtette ki Farkas Flórián.

Először a foglalkoztatásba kell bevonni a cigányságot, majd oktatási lehetőségeket adni a gyerekeknek - mondta a roma politikus, aki szerint az előző kormányzat a romák legnagyobb integrációs területét szüntette meg azzal, hogy bezárt, vagy összevont iskolákat és óvodákat.

Most az a fontos, hogy előbb munkája legyen legalább az egyik szülőnek, a gyermekeik iskolába járjanak, és ha megerősödnek anyagilag, tehát valamit már bizonyított, csak akkor kaphasson bármilyen segélyt az államtól - vélekedett a miniszteri biztos.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×