eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A végkielégítésekre kivetett különadó nem érinti az átlagkeresetű rendőröket és tanárokat - a nap hírei

Miniszteri biztosként felügyeli a roma támogatásokat Farkas Flórián. Ausztráliában sikerrel fellebbezett a kiadatására vonatkozó döntés ellen Charles Zentai. A nap legfontosabb hírei.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a pénzügyi szervezetek különadójáról szóló javaslatot, annak ellenére, hogy nem jött létre megállapodás az érintett társaságokkal. A javaslat értelmében az idén két egyenlő részletben, szeptember 10-ig és december 10-ig kell megfizetni a különadót. Bankoknál az adó alapja a módosított mérlegfőösszeg 0,45 százaléka, a biztosítóknál pedig a viszontbiztosítás nélküli díjbevétel 5,2 százaléka. A pénzügyi szervezetek különadójából mintegy 200 milliárd forintos bevételt vár az idén a kormány.

A kabinet számos más fontos törvénytervezetet is benyújtott a parlamentnek. Így például azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely lehetővé tenné különadó kiszabását az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek jó erkölcsbe ütköző jövedelmeire. Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó csak a kétmillió forint feletti összegekre vonatkozik, vagyis ez az adónem nem fogja érinteni az átlagkeresetű rendőröket, tanárokat, orvosokat.

Egy másik előterjesztés szerint jelentősen csökkenne a jegybankelnök fizetése; a juttatás a jövőben a hazai bruttó átlagkereset tízszerese lehet. A tervezett új szabályozás szerint a jegybankelnök fizetése, amely most meghaladja a 8 millió forintot, a 2 milliót sem érné el. Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a közbiztonság javítását célzó törvény-csomagot is. A javaslatok célja a kis értékű lopások, magánlaksértések, a feloszlatott társadalmi szervezetek tevékenységében való részvétel és a terrorfenyegetettség elleni hatékonyabb fellépés. Egy másik benyújtott indítvány alapján megszűnne az Egészségbiztosítási Felügyelet, feladatai más hatóságokhoz kerülnének. A kormány a jövő év január 1-jéig átmeneti patikaalapítási moratóriumot is bevezetne.

Magyarország két évre szóló elővigyázatossági megállapodást akar kötni 2011 és 2012-re az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal - mondta a Reutersnek a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György közölte: a megállapodás 10-20 milliárd euróról szólna. A politikus hozzátette: a kormány reményei szerint a hitelezők beleegyeznek abba, hogy a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány meghaladja a 3 százalékot. Hangsúlyozta: 2011-ben és 2012-ben komoly szerkezeti reformokat terveznek, és ehhez jelentős többletforrásokra lesz szükség.

Érdemi lépéseket vár a kormánytól a forint árfolyamának stabilizálására és a devizahitelesek helyzetének kezelésére a Lehet Más a Politika. Scheiring Gábor, a párt gazdaságpolitikai szóvivője közölte: mindent meg kell tenni azért is, hogy a bankok valóban betartsák az előírt magatartási kódexet. Úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy miközben a forint árfolyama a svájci frankhoz képest összeomlóban van, a kormánypártok csak őszre ígérnek segítséget.

Egy felmérés szerint az első félévben 8877 cég vált fizetésképtelenné; az Opten céginformációs szolgáltató közölte: ez éves összehasonlításban 15 százalékos emelkedés. Júniusban 1682 felszámolási eljárás indult, ez mindössze 14-gyel marad el a mindenkori negatív rekordtól.

Tovább csökkent júniusban a magyarországi új autó piac; a kereskedők 25 és fél százalékkal kevesebb járművet adtak el, mint egy évvel korábban. A Datahouse Kft. közölte: a személygépkocsi értékesítések havi szinten kissé emelkedtek; júniusban 4.254-et adtak el a májusi 3.399 után.

Július 1-től Farkas Flórián felügyeli miniszteri biztosként a roma támogatásokat - jelentette be a kormányszóvivő. Nagy Anna elmondta: a miniszteri biztos a romák társadalmi beilleszkedésének elősegítése érdekében az integrációs programok végrehajtását irányítja majd, emellett feladatai közé tartozik annak felülvizsgálata, hogy 2002 óta milyen programokra milyen forrásokat fordítottak, ezeket hogyan használták fel.

Jól látható helyen ki kell helyezni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot az államigazgatás intézményeinek épületeiben. Ezt tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, amelyben az államfőt, a házelnököt és az önkormányzati vezetőket is kérik, hogy gondoskodjanak a nyilatkozat kihelyezéséről. A dokumentummal az Országgyűlés kinyilvánította: a választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek.

Levélben gratulált Schmitt Pálnak köztársasági elnökké választásához a szlovák államfő, egyben hivatalos szlovákiai látogatásra is meghívta. Ivan Gasparovic közleményében megerősíti: Pozsony készen áll arra, hogy intenzív és nyílt politikai párbeszédet folytasson Magyarországgal.

Ausztráliában sikerrel fellebbezett a kiadatására vonatkozó miniszteri döntés ellen Charles Zentai. A 88 éves férfi a magyar hatóságok szerint alaposan gyanúsítható azzal, hogy 1944-ben többedmagával meggyilkolta az akkor 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. Az Australian című lap azt írta: a férfi ügyvédei szerint hibás volt a miniszteri döntés, mert Zentai Károlyt Magyarországon hivatalosan nem vádolták meg semmivel, csupán kihallgatni akarták, pedig kiadni csak vádlottat lehet. A magyar Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium korábban azt közölte, hogy a vádemelés nem feltétele a kiadatási kérelem előterjesztésének.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×