eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Orbán: Nem hagyjuk szó nélkül, ami 2006. október 23-án történt

Balsai István személyében miniszterelnöki megbízott vizsgálja majd a 2006 októberében történteket - jelentette be a leendő kormányfő a Fidesz-KDNP-frakciószövetség alakuló ülésén az Országházban. Orbán Viktor hangsúlyozta: ez lesz az első döntés a kormány megalakulása után.

A legsürgetőbb feladatok között az elszámoltatás és az ország gazdasági helyzetének javítása szerepel - mondta a Fidesz elnöke pártja és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának alakuló ülésén. Orbán Viktor hozzátette: a kormányzati struktúra megváltoztatása után fontosnak tartja a képviselők számának csökkentését és az önkormányzati törvény módosítását.

A Fidesz-KDNP első döntése, amint megkapja a kormányzati felhatalmazást, az lesz, hogy Orbán Viktor egy miniszterelnöki megbízottat nevez ki Balsai István személyében a 2006 októberében történtek kivizsgálására - közölte a leendő kormányfő.

"Ebben az ügyben nincs helye óvatosságnak, hezitálásnak, nem fogjuk szó nélkül hagyni, ami 2006. október 23-án történt. Ezért felelni kell, a törvényes keretek között, mindenkinek, aki ebben részt vett. Nincs kivétel sem rangra, sem beosztásra, sem életkorra tekintettel" - fejtette ki.

A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy a kétharmados támogatást arra használják majd fel, hogy kiépítsék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, amelynek első lépése egy új kormánystruktúra kialakítása, a továbbiakban pedig olyan törvényeken dolgoznak majd, amellyel csökkenhet az országgyűlési képviselők száma, elérhető az önkormányzati reform és az önkormányzati képviselők számának megfelezése. Orbán Viktor hangsúlyozta: fontos, hogy megakadályozzák a régi rendszer visszatérését és ezért mindent meg is tesznek.

Navracsics Tibor, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője arról beszélt hogy az elmúlt négy év a demokrácia és a jogállam védelmével telt el Magyarországon.

"Sikerült bebizonyítani, hogy egy olyan párt nem méltó az állampolgárok bizalmára, amely hatalmi gőgjével lenézi a választókat és a békés polgárok ellen erőszakosan lép fel" - hangsúlyozta.

Az alakuló ülésen Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azt mondta, hogy a kétharmados többség a választópolgároknak köszönhetően alakult ki, nem úgy mint a korábbi MSZP-SZDSZ koalíciók, amelyeket politikai paktumok hoztak létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×