eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Martonyi: Az állampolgársági törvény módosítása az első lépések között lesz

Az új kormány úgy teszi lehetővé a határon túli magyarok kettős állampolgárságát, hogy a törvényből kiveszik az állandó letelepedési feltételét - mondta Martonyi János az InfoRádió Aréna című műsorában. A leendő külügyminiszter kiemelte: ez nem jelenti azt, hogy a határon túli magyarok automatikusan megkapják a kettős állampolgárságot, de ennek lehetősége sosem merült fel.

Alapvető emberi jogi követelménynek tesz eleget az új kormány a kettős állampolgárság intézményének bevezetésével - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Martonyi János.

A leendő külügyminiszter közölte: a felálló parlament egyik első intézkedésével módosítja majd az állampolgársági törvényt, és az állandó letelepedés követelményét, mint feltételt eltávolítja abból, ezzel megszünteti a szomszédos országok magyarságának hátrányos megkülönböztetését.

Az állampolgárság automatikus kiterjesztése nem lehetséges, de ez nem is volt cél - emelte ki a tárcavezető-jelölt, hozzátéve, hogy egyéni kérelem alapján és eljárás keretében adhatják majd oda a magyar állampolgárságot a módosítás után. Szólt arról is, a kérelmezőknek a jelenlegi, azaz kulturális, nyelvi és identitásra utaló feltételeket kell teljesíteniük.

Martonyi János hangsúlyozta: a szavazati jog kérdésében marad a jelenlegi állapot, vagyis a külföldön élő magyarok abban az esetben voksolhatnak, ha rendelkeznek tartózkodási hellyel, bevezették őket a lakcímnyilvántartásba.

Nem kell különbséget tenni uniós és nem uniós országban élő határon túli magyarok között, de talán a nem uniós tagállamban élőknek nagyobb szüksége lesz az állampolgárságra - vélekedett a felkért külügyminiszter. Szólt arról is, a schengeni rendszeren belül ennek a kérdésnek a gyakorlati jelentősége csekély, de szimbolikusan rendkívül fontos ügyről van szó,

A szomszédos országokkal folyamatosan beszélnek a kettős állampolgárság témájáról, nem titkolják el, és ha kell, megmagyarázzak a magyar álláspontot a félreértéseket eloszlatása végett - fejtette ki. Martonyi János kiemelte: azt is hangsúlyozni kell, hogy ez a kérdés területi elemet nem hordoz.

A leendő külügyminiszter a Pozsonnyal fennálló vitás kérdések között emlékeztetett arra, hogy Sólyom László köztársasági elnököt nem engedték be Szlovákia területére tavaly nyáron. Az üggyel kapcsolatban az Európai Bizottság előtt van az a kötelességszegés megállapítására irányuló kereset, amit átadnak majd az Európai Bíróságnak, és fontos, hogy a testület világos döntést hozzon abban a kérdésben, hogy vonatkozik-e a személyek szabad áramlása a tagállamok legfőbb közjogi méltóságaira, meg lehet-e akadályozni egy államfőt, hogy egy másik tagország területére lépjen, és ha igen, azt milyen feltételek mellett - fejtette ki.

Egyes szakvélemények szerint a szlovák államnyelvtörvénynek vannak olyan rendelkezései, amelyek vitathatóak a belső piaci intézkedések szempontjából is - mondta Martonyi János. A tárcavezető-jelölt szerint a nyelvtörvény ellentétes az uniós jogelvekkel és az univerzális jogi normákkal, alapvetően a nyelvi és kulturális sokszínűséggel kapcsolatos elvekkel, ezért ezért egyes rendelkezéseinek a módosítására vagy a jogszabály visszavonására lenne szükség.

A magyar-szlovák viszonnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: világos és határozott állásfoglalásokra van szükség, de ez nem jelenthet gorombaságot, és a magyar kormány nem fog egy bizonyos szint alá süllyedni.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×