eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Gyurcsány Ferenc tanulmányt írt a szocialistákról és a jövőről

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő 40 oldalas tanulmányban értékelte az MSZP elmúlt 8 évét, ugyanakkor javaslatokat is megfogalmazott a párt erősítéséért. Mindeközben vidéken mind többen válnak ki a helyi szocialista frakcióból.

 A kapcsolat.hu-n olvasható 40 oldalas tanulmányból kiderül, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő úgy gondolja: az MSZP választási veresége nem véletlenekből, ármánykodásból, ellenséges összeesküvésből fakadt, hanem a pártból, a nyolc év kormányzásából, és az ország állapotából. Szerinte ugyanakkor tehetnek a kudarcról a párt vezetői és ő maga is. Úgy véli: az ország gondjait nem az okozza, hogy letértek a 2006 előtt követett útról, hanem az, hogy ráléptek arra.

A politikus belátja: az MSZP meggyengült, a tagság fogyóban, a pártot ma alig lehet irányítani, nem hatékony szervezet, hanem többségében önzetlen, lelkes, és "néhány önérdekvezérelt hivatásos grundfocista halmaza". Szerinte az MSZP vezetőit bonyolult belső alkuk alapján választotta meg a kongresszus és a pártfinanszírozás is elfogadhatatlan kompromisszumokkal terhelt. A hatalomban töltött nyolc év a vezetők egy részét korrumpálta" - tette hozzá. Úgy fogalmazott: "amíg sikeres vagy, addig bólogatnak, ha jönnek a nehézségek, akkor a bólogatás látszólag megmarad, de lassan fojtogató hálót szőnek".

A volt pártelnök javaslatokat is megfogalmazott az MSZP megújításához. Szerinte egyértelművé kell tenni a párt zavarosnak látszó politikai profilját, úgy véli: hatékonyan vezethető, irányítható pártra van szükség, és kijelenti, hogy a vezetőknek menniük kell. Újra kell szervezni a baloldal társadalmi hátterét, viszont fiatalítani nem akar. Azt hangsúlyozta, hogy a megújulással nem azonos, ha fiatal politikusok kapnak vezető pozíciókat. Szerinte egy párt nem akkor fiatalos, modern, ha harmincasok vezetik, hanem ha eszményei, nyelve, és eszközei modernek. A fiatalok sokfélék. Vannak köztük tehetségesek, okosak, reményt keltőek. Mások ódivatúak, tehetségtelenek, korruptak. Nem az életkor számít, hanem az emberi, politikai tisztesség és tehetség - közölte. Mindenesetre Gyurcsány Ferenc még adna egy esélyt az MSZP-nek.

Az ellenzéki szerepről szólva megjegyzi: tragikus módon egy sor remek szakpolitikus hiányzik az új frakcióból, ráadásul mivel a parlamenti mozgástér leszűkült, így felértékelődik a parlamenten kívüli politizálás. Úgy véli, hogy továbbra is nyugodt és mérsékelt szociáldemokrata politikát kell képviselni. A volt pártelnök szerint az MSZP megerősödéséhez a baloldali társadalmi háttér újraszervezése szükséges. Gyurcsány Ferenc szerint aki most segíteni akar a baloldalnak, az nem elnök, képviselő, titkár, külső bizottsági tag, hanem saját, helyi közösségét szervező, alakító tevékeny lokálpatrióta akar lenni, aki beszélgetésre, tanfolyamra, kirándulásra, karitatív szolgálatra hív, vitatkozik az interneten, blogol, chatel, honlapot ír, szerkeszt, moderál.

Mindeközben Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője megyei helyszíneken rendezne összejöveteleket a párt helyzetének értékelésére, igaz már kétségessé vált, hogy kik vennének rajta részt. Mert míg Mesterházy Attila egységről beszél, és egy kézben tartaná a pártelnöki és frakcióvezetői posztot, addig többen inkább szakítanak a párttal, és egyáltalán nem kérnek az ötletekből. Vidéken már elindult az erjedés. Egyre többen válnak ki a helyi szocialista frakcióból és csatlakoznak a Szili Katalin által elnökölt Szövetség a Jövőért Mozgalomhoz, és egy friss hír, hogy az országban elsőként Balassagyarmat képviselő-testületében hozott létre önálló frakciót a Szövetség a Jövőért Mozgalom. Szili Katalin szerint az MSZP választási kudarcáért felelős vezetőknek háttérbe kell vonulniuk, és ki kell alakítani a társadalmilag színes, tematikailag sokrétű baloldali szervezetek és a szakszervezetek új típusú együttműködését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Márkus Luca: hajlamos vagyok a boldogságra, az életszeretetre

Márkus Luca: hajlamos vagyok a boldogságra, az életszeretetre

Öt fiatal művésznek ítélték oda idén a Junior Prima Díjat színház-, film- és táncművészet kategóriában. A legjobbak közé került Márkus Luca, a Vígszínház színművésze is, aki az InfoRádióban beszélt az eddigi pályájáról, a társulati tagság fontosságáról és a belső energiája forrásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×