eur:
389.2
usd:
363.72
bux:
68263.41
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tölgyessy: Jobboldali kormánytöbbség mellett derülne ki igazán, milyen elnök Sólyom László

Lehet, hogy nem minden idők legjobb köztársasági elnöke volt Sólyom László, de a mostani helyzetben valószínűleg ő a legjobb választás - mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter politikai elemző, miután csatlakozott az államfő újraválasztását támogató csoporthoz.

A köztársasági elnöknek egyesítenie kell az országot, és ez Sólyom Lászlónak nem sikerült - szögezte le Tölgyessy Péter. Hozzátette: a baloldalról sok bírálat érte az államfőt, és szenvedélyesen támadták, de ennek az volt az volt az oka, hogy Sólyom László aktivista elnökként működött.

A politikai elemző szerint a magyar alkotmány éppen ilyen jellegű elnököt határoz meg. Az államfőnek nem csupán a kitüntetések kiosztása a dolga, hanem az is, hogy megszólaljon olyankor, ha a demokrácia veszélybe kerül. Sólyom László a maga módján ezt próbálta megvalósítani, olyan kormánytöbbséggel szemben, amely nem őt akarta megválasztani - tette hozzá.

Persze nem működött hibátlanul, mert olykor az elkötelezettségei túlzásokba vitték - jegyezte meg Tölgyessy Péter, aki úgy véli: az, hogy Sólyom László milyen köztársasági elnök, csak most derülne ki igazán, amikor jobboldali lesz a parlamenti többség. Ha ismét a mostani elnök mellett döntenének, akkor ez élete legnagyobb feladata elé állítaná - mondta a politikai elemző.

Tölgyessy Péter azt is elmondta, hogy a Fidesz csak akkor tudja megvalósítani az ország egységét, ha elfogadja a Sándor-palotából jövő erős alkotmányos kontrollt.

Habár a baloldal nagyon meggyengült, előbb-utóbb lesz ellenzéke a kormánypártnak. A Fidesznek be kell fejeznie a hosszú ideje tartó háborúskodást, mert csak ez esetben kormányozhat sikeresen - jelentette ki az elemző. Szerinte ebben sokat segítene Sólyom László újraválasztása.

A Fidesznek most minden döntését aszerint kell megítélni, hogy valódi közhatalmat akar-e, vagy Fidesz fennhatóságot - közölte Tölgyessy Péter. Ha Sólyom Lászlót támogatják, az az előbbi szándékot igazolhatná. Az országnak most azt kellene éreznie, hogy az új kabinet a teljes magyar államé, és ebben segíthet sokat Sólyom támogatása - tette hozzá.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×