eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Könnyebb lesz műszívhez jutni - lapszemle

A jövőben nem lesz szükség bonyolult és körülményes kérelmezési folyamatra ahhoz, hogy valaki műszívet kaphasson - írja a Magyar Nemzet.

Székely Tamás leköszönő tárcavezető döntése alapján ez a terápia bekerülhet a társadalombiztosító által "hagyományos módon" támogatott eljárások közé. Műszívet eddig csak egyedi kérelem alapján, a miniszter engedélyével, méltányossági alapon használhattak a szervátültetésre váró betegeknél, akiknek ez jelentette az egyetlen esélyt az életben maradásra, amíg akad számukra megfelelő donor.

Hatemeletes ház nagyságú, kupola alakú aszfaltdombokra leltek amerikai kutatók a Csendes-óceánban Kalifornia partjaitól nem messze - számol be a Népszabadság. A kupolaszerű kiemelkedések 35-40 ezer évvel ezelőtt történt kőolajkiömlésekből származnak, melyek megszilárdultak a tengeraljzaton. Becslés szerint legalább 100 ezer tonnányi aszfalt ömlött ki. Ahhoz, hogy megtudják, honnan származik ez a rég kiszabadult kőolaj és mi minden történt vele az idők folyamán, fúrásokat kellene végezni. A kutatók immár azt is tudják, hogy sokféle életforma vert tanyát a kupolák környékén.

Index arról ír, hogy a Vatikán szerint arra van szükség, hogy az egyház bátran szembenézzen a kínos eseményekkel. XVI. Benedek ünnepélyesen szeretne bocsánatot kérni a szexuális visszaélésekért. Ha megalapozott a szexuális bűncselekmény gyanúja egy egyházi személlyel szemben, úgy intézkedni kell annak érdekében, hogy az illető a továbbiakban ne jelentsen veszélyt másra nézve, mondta a Vatikán szóvivője a katolikus egyházon belül történt visszaélések kapcsán. A bécsi Kuriernak nyilatkozó Federico Lombardi szerint most arra van szükség, hogy az ügyek eltussolása helyett az egyház bátran nézzen szembe a kínos eseményekkel és az érintett áldozatok fájdalmával.

Napi Gazdaság szerint a Görögországnak a hétvégén megszavazott 110 milliárd eurós pénzügyi segítség óriási terheket ró a szintén egyre gyorsabban eladósodó Szlovákiára. Pozsonynak három év alatt 816 millió euróval kellene segítenie Athént, ez az ország bruttó hazai termékének 1,2 százaléka - így minden szlovák állampolgár 150 eurót ad a hellének kasszájába, miközben a költségvetés hiánya a legújabb adatok szerint négyszeresére, az ország történetében a legmagasabbra emelkedett. Így valószínű, hogy Pozsony csak hitelből tudja állni a görögöknek nyújtandó kölcsönt.

Az orosz, illetve az ukrán állami gázipari társaság egyesítését javasolta Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök - írja a Világgazdaság. A lépés az orosz és az ukrán gázrendszer teljes egybeolvasztását jelentené. Csökkenő gázpiaci önállósága fejében viszont Ukrajna hozzáférhetne az orosz szénhidrogén-lelőhelyekhez. A Gazprom és a Naftogaz fúziója várhatóan kedvezne a magyarországi gázimportnak is. "Kiszorulhatnak a piacról a gázüzletben érdekelt ukrán oligarchák, az orosz és a magyar fél között pedig az eladás közvetlen, tiszta, átlátható lesz" - jósolták szakmai körökből a lapnak. Gázkereskedelmi szempontból az orosz határ a magyarig tolódna előre.

A penzcentrum.hu praktikus információkat közöl a személyi jövedelemadó-bevallásról. A magánszemélyeknek legkésőbb május 20-áig kell benyújtaniuk az önbevallásukat, kivéve, ha nem választották korábban a munkáltatói adómegállapítást. Amennyiben a munkavállaló korábban a munkáltatói adómegállapítást választotta, és minden, az adóbevallás szempontjából fontos igazolást a munkáltatója rendelkezésére bocsátott, már nincsen más kötelezettsége a 2009-es bevallásával kapcsolatban, legfeljebb a személyi jövedelemadója egy százalékáról rendelkezhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×