eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Matolcsy György: Minden adónemet érint a csökkentés jövőre

Még az idén kidolgozza az új kormány az otthonteremtési támogatás rendszerét - jelentette ki a nemzetgazdasági tárca várományosa. Matolcsy György az InfoRádiónak azt nyilatkozta: a leköszönő kabinet által tervezett 3,5 százalék körüli hiány nem valós, az Orbán-kormány azon dolgozik majd, hogy 6,5 százaléknál ne legyen magasabb az idei évre tervezett deficit. A miniszterjelölt azt is elmondta: az adócsökkentés minden adónemet érint majd 2011-ben.

Vége van egy húsz éves, kudarcot vallott régi rendnek - jelentett ki Matolcsy György.  A miniszterjelölt szerint most vadonatúj otthonteremtési rendszerre van szükség, amely egyszerre él a foglalkoztatás, a munkahelybővítés, az energia megtakarítás, és a népesedéspolitika, a gyermekvállalásra ösztönzés eszközével.

Akadnak ilyen megoldások a világban, de mi magyar otthonteremtést akarunk. A koncepciót még idén ki kell dolgozni, és akkor 2011 január elsején bevezethető lesz - jelentette ki Matolcsy György.

Az államháztartás hiányáról úgy nyilatkozott: azt nem engedhetik elszabadulni, jóllehet az Orbán-kormány jóval nagyobb hiányt örököl a korábbi kabinettől, mint a Bajnai Gordon által kőbe vésettnek nevezett 3,5 százalék.

A nemzetgazdasági tárca várományosa hozzátette: akkor tudnak majd pontos számokat mondani, ha Varga Mihály összeállította az államháztartás gyorsleltárját. Előzetesen annyit közölt a miniszterjelölt, hogy a pénzpiac 6,5 százalék feletti magyar hiányt nem fogadna el. Ha ennél nagyobbat mutat ki az átvilágítás, akkor azt csökkenteni kell.

Az Európai Unióban idén tizennyolc államban van hét százalék fölött a deficit, az átlag pedig 6,9 százalék. Magyarország ennél sokkal rosszabb helyzetben van, mert nagyobb az államadóssága, és 2005-2006 óta teljes hitelvesztés sújtja - közölte Matolcsy György, aki hozzátette: a hét százalék semmiképpen sem tartható, ezért 4,5-6,5 százalékra tervezik csökkenteni a deficitet.

Az adórendszer változásairól a miniszterjelölt azt mondta: elsősorban a vállalkozásokat és a személyi jövedelmeket érintő adókat, illetve a munkaadók járulékait kell csökkenteni, és csak ezek után mérsékelhetők a fogyasztási, forgalmi szférát terhelő adók.

Az ingatlan- és vagyonadó bevezetését Matolcsy György nem támogatja. Szerinte ez ellentmond a magyar családok tulajdonszerzési, otthonépítő törekvéseinek.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×