eur:
401.58
usd:
363.92
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Biológiai módszerrel küzdenek a vérszívók ellen a Balatonnál

Megkezdődött a szúnyogirtási szezon a Balatonnál. A kellemetlenkedő rovarok nagy részét idén elsősorban a környezetkímélő biológiai módszerrel igyekeznek elpusztítani - mondta el az InfoRádiónak a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője.

Túl vannak a szakemberek az első, biológiai szúnyogirtáson - közölte az InfoRádióval Sáringer-Kenyeres Tamás. A Balatonnál működő szakértői bizottság vezetője hozzátette: idén szeretnék minél többször alkalmazni ezt a környezetkímélő módszert.

Most a második körre készülnek, ami azt jelenti, hogy a lárvatenyészetekben megbúvó egyedek számától függően már a jövő héten megkezdhetik az újabb biológiai irtást.

A természetvédő módszerről a bizottságvezető közölte: hogyha a tavaszvégi időszakban sikeres ez az irtási mód, akkor nyáron könnyebben tudják kezelni a csípős rovarok rajzását, amikor már vegyszert alkalmaznak.

A nem vérszívó, de nagy számuk miatt sok kellemetlenséget okozó árvaszúnyogokról a szakember elmondta: nem javasolják az elpusztításukat, ugyanis ezek hasznos rovarok, mert lárváik a Balaton iszapjában élnek, és kirajzásukkor rengeteg káros anyagot vonnak ki a tó vízéből.

Egyébként rövidesen egy hosszabb ideig tartó amerikai-magyar hadgyakorlat miatt időszakonként lezárják a Balaton légtérét. A szervezők már megkeresték az irtást végző szakembereket, és jelezték egyeztetési szándékukat arról, hogy mely időpontokban lehet repülni a tó környékén - tájékoztatott Sáringer-Kenyeres Tamás.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Elfogadta a kormány a földhő hasznosítási koncepciót

Elfogadta a kormány a földhő hasznosítási koncepciót

Megjelent a csütörtökön véget ért kormányülés után a késő esti Magyar Közlönyben az a határozat, amely értelmében elfogadta a kormány a Nemzeti Földhő Hasznosítási Koncepciót. Erről is szó lesz a Portfolio jövő csütörtöki Energy Investment Forum konferencián, amelynek egyik nyitó előadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz, még nem késő regisztrálni itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×