INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Lendvai: Nincs a normálisnál nagyobb balhé az MSZP-ben

InfoRádió / MTI
Lendvai Ildikó szerint nincs olyan forgatókönyv az MSZP-ben, hogy a jelenlegi elnökség a helyén marad; a testület mindenképpen lemond, a júniusi kongresszus ennek menetrendjéről dönt majd. A szocialisták, függetlenül parlamenti mandátumarányuktól, megneveznek majd államfőjelöltet.

Az MSZP távozó elnöke az MTV Ma Reggel című műsorában pénteken közölte: az elnökség lemond, egyéb döntés nem születhet; azért a lemondás felajánlásának formáját választotta a testület, mert a kongresszusra kivájna bízni a teljes tisztújítás menetrendjét.

Az egyik forgatókönyv szerint a júniusi kongresszust követően megindul a pártszervezetek mindegyikére kiterjedő tisztújítás, amely nyár végére fejeződhet be. A másik szerint először új alapszabályt alkotnának és már az abból következő új szervezetre, év végén választanának új elnökséget - mondta el.

Arra a kérdése, hogy akkor Vadai Ágnes miért mondott le elnökségi tagságáról arra hivatkozva, hogy azonnali elnökségi lemondást támogatott volna, Lendvai Ildikó azt felelte: nincs szó véleménykülönbségről.

Szavai szerint éppen Vadai Ágnes segítette az elnökségi ülésen megtalálni azt a formát, amellyel világosság teszik, hogy az elnökség tudja, vállalnia kell a politikai felelősségét, és nem maradhat, de "nem szalad szélnek", mert valakinek össze kell hívni a kongresszust, le kell vezényelnie az átmenetet. Szerinte Vadai Ágnes úgy gondolhatta, ebben az előkészítő munkában már nem akar részt venni, mert talán valamilyen másik politikai feladatra készül.

Arra a kérésre, hogy mitől lesz egység a párton belül, Lendvai Ildikó azt mondta: 20 éve hallja, hogy az MSZP szakad, ennek ellenére ez nem történik meg. Elismerte, hogy párttal nagy trauma történt, történelmi léptékű, nagy vereséget szenvedett, de - mutatott rá - a megerősödésre és a megtisztulásra is esélyt kapott.

Szerinte az MSZP-n belül "nincs akkora balhé, nincs nagyobb vita", mint ami ilyenkor normális. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is abba a vitába kapcsolódik be, amelyet a párt indított három tartalmi kérdésről - hangsúlyozta.

Lendvai Ildikó kifejtette, megkérdezik a tagságtól, hogy miként kell értékelni az elmúlt négy évet, mi legyen az MSZP ellenzéki stratégiája, miként szavazzon a parlamentben fontos kérdéseknél, mi legyen a megújulás menetrendje.

Úgy értékelte: a reform-, a változtatási szándék helyes baloldali cél volt, de az eszközök tekintetében sok hibát vétettek, és a korrupciós ügyek tekintetében pedig "elviselhetetlen mennyiségű sár fröccsent" rájuk.

Az MSZP egyik legfontosabb feladata a megerősödés mellett a megtisztulás - húzta alá a távozó pártelnök, aki szerint sokkal jobb morális önvédelmi mechanizmusokra van szükség.

Lendvai Ildikó szerint az MSZP-nek, függetlenül parlamenti arányától, jelölnie kell köztársasági elnököt, és ezt meg is fogja tenni. Erre azért van szükség, mert egy párt személyekben tudja legjobban jelképezni saját politikai gondolkodását - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk