INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kopp Mária: A biztos családi háttér a legerősebb védő tényező

Infostart / InfoRádió
A biztos családi háttér a legerősebb védő tényező a mai társadalomban - mondta az InfoRádiónak Kopp Mária pszichológus professzor. A szakértő szerint a reklámok el akarják szigetelni az embereket, hiszen a könnyebben manipulálható fogyasztóknak sok terméket egyszerűbb eladni.

Az utóbbi időben rendkívüli módon felértékelődött a család szerepe, a súlyos értékvesztés időszakában az emberek a rokonaikra támaszkodnak - mondta az InfoRádiónak Kopp Mária pszichológus. Az egyetemi tanár hozzáette: ez igaz volt az 1990-es átalakulási időszakban, valamint 2002 és 2006 között is, amikor bizalomvesztés jellemezte a társadalmat.

A professzor szerint a család most még komolyabb védő tényező, ezt bizonyítják követéses vizsgálataik eredményei. Mint megállapították, a házas férfiak esetében például ötszörösére nő a 69 év túlélésének valószínűsége. Négyszeresére növeli ennek esélyét az, ha a férfiak jóban vannak a gyermekükkel.

Annak ellenére, hogy minden vizsgálat a család és a jó kapcsolatok egészségvédő hatását bizonyítja, a reklámok és számos médium éppen ennek ellenkezőjét sugallja - mondta Kopp Mária. Mint fogalmazott, emögött komoly anyagi érdekek állnak, hiszen a manipulálható embereknek sok terméket könnyebb eladni.

Ezzel szemben egy jó kapcsolatokkal rendelkező, hosszú távra tervező ember azt vásárolja meg, amire szüksége van - fűzte hozzá a szakértő.

A professzor elmondta: éppen ezért hálózatot szeretnének létrehozni olyan, a médiában dolgozó emberekből, akik megértik, hogy a demográfiai helyzet megváltoztatása az ország egyik legfontosabb érdeke, és az emberek saját boldogsága és egészsége szempontjából is alapvető.

Ezzel kapcsolatban pályázatok kiírását, internetes fórumok felállítását is tervezik, valamint olyan kisfilmek készítését, amelyek bemutatják, hogyan lehet elkerülni az akár váláshoz is vezető konfliktusokat - tette hozzá Kopp Mária.

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk