eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ennyi mindenért felel majd a miniszterelnök-helyettes az Orbán-kormányban

A közigazgatás és az igazságügy mellett a kormányzati kommunikáció, a társadalmi integráció ügye, valamint a civil-, egyház- és kisebbségügyi kérdések is a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartoznak majd. Erről a tárca leendő vezetője beszélt az MTI-nek adott interjújában csütörtökön. Navracsics Tibor hangsúlyozta: Magyarországon ismét meg kell teremteni az állam tekintélyét.

Navracsics Tibor azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy Orbán Viktor bejelentette: ő irányíthatja az új kormányban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, egyben pedig miniszterelnök-helyettes is lesz.

A politikus kifejtette: a kormányzati rendszer reformjának keretében úgy gondolták, első lépésként vissza kell adni a hitelességét a kormányzati munkának és a kormányzati politikának. Ezért döntöttek úgy, hogy "a mára teljesen elmosódott profilú" Miniszterelnöki Hivatalt kettéválasztják. A politikai irányítás - Miniszterelnökség néven - Orbán Viktor leendő kormányfő körül áll majd fel Varga Mihály vezetésével.

A kormányzati koordinációs munkához kapcsolódó, illetve az állam újradefiniálásához, hitelességének újbóli megteremtéséhez szükséges feladatok a Navracsics Tibor vezette minisztériumhoz kerülnek majd.

Hangsúlyozta, a cél az, hogy Magyarországon ismét megteremtsék az állam tekintélyét.

Az általa szorgalmazott professzionális közigazgatással kapcsolatban kiemelte: meg kell adni a közigazgatásnak az őt megillető rangot.

Az államot szolgáló embereknek érezniük kell, hogy meg vannak becsülve. Ezért vissza akarják állítani a "teljes vertikumát" a közigazgatási karriernek, és ennek érdekében visszahozzák a közigazgatási államtitkár pozícióját, mint a közigazgatási karrier csúcsát - mondta Navracsics Tibor.

Az MTI azon kérdésére, hogy hol fog működni az új tárca, Navracsics Tibor azt mondta, valószínűleg a jelenlegi Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal közös, Kossuth téri épületében.

A tárcához tartozó területeket államtitkárok fogják irányítani egy politikai és egy közigazgatási államtitkár mellett.

Az MTI fideszes forrásból úgy tudja: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Rétvári Bence lesz, közigazgatási államtitkára pedig Gál András Levente. Az igazságügyért Répássy Róbert felel majd, a társadalmi integrációért Balog Zoltán, a civil-, egyház- és kisebbségügyi kérdésekért Szászfalvi László, a kormányzati kommunikációért pedig Kovács Zoltán, aki nem parlamenti képviselő. A Heti Válasz is ehhez hasonló névsort tett közzé csütörtökön.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×