eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: "Bízzanak bennem, lesz adócsökkentés"

Egyelőre nem tudni, lesz-e már idén adócsökkentés. A Fidesz vezető politikusai szinte minden alkalommal hangoztatják, hogy a választások után az egyik első dolguk lesz mérsékelni a közterheket. Varga Mihály alelnök szerint rendszerszintű csökkentésre csak 2011-ben lesz lehetőség, de egyes adónemek változhatnak már idén is. A választmányi elnök szerint viszont ez idén már nem fog menni.

Hónapok óta központi elem a Fidesz választási kampányában, hogy ha a párt kormányra kerül, azonnal csökkenti az adókat.

Az elmúlt négy évben alapvető gazdaságfilozófiai különbség volt a Fidesz és az MSZP között, hogy míg a szocialisták a kiadások csökkentésével mérsékelték volna az államháztartási hiányt és az államadósság további növekedését, addig a Fidesz radikális adócsökkentéssel indítaná be a gazdaság motorját, és így érné el a kívánt makrogazdasági mutatókat.

Az biztosnak tűnik, hogy a Fidesz - kormányra kerülve - új költségvetést nyújt majd be, illetve vélhetően a hatályban lévő törvényt fogja módosítani. Abban viszont nem tűnik egységesnek a párt, hogy fogja-e még idén mérsékelni az adókat.

Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a Fidesz alelnöke március közepén egy sajtótájékoztatón azt mondta, már nyáron lehetnek apró változások. "Már idén hozni kell olyan lépéseket, amelyek a munkahelyteremtés érdekében születnek: nemcsak gazdaságfejlesztési intézkedésekről van szó, illetve a bürokrácia csökkentéséről, hanem módosítani kell az adótételeken is. Lehetséges egy-két olyan elem, amelyet még ebben az évben meg kell lépni, rendszerszintű változtatásra azonban csak a következő év tud esélyt nyújtani" - jelentette ki.

Orbán Viktor pártelnöktől pedig legutóbb egy szerdai rakamazi lakossági fórumon kérdezték meg, hogy lesz-e idén adócsökkentés, mire a volt kormányfő azt mondta: "bízzanak bennem, lesz adócsökkentés".

Egy nappal korábban viszont Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke fogalmazott úgy ezzel kapcsolatban egy komlói lakossági fórumon, hogy "ebben az esztendőben nem fog menni, ez teljesen nyilvánvaló, de az az eltökélt szándékunk, elképzelésünk, hogy négy esztendő múltán, a ciklus végére a magyar vállalkozók átlagos adóterhelése a közép-európai versenytársak átlagához igazodjon. Hat esztendő alatt pedig a munkavállalók adóterhelését is szeretnénk erre a szintre szorítani."

A kampány utolsó napjaiban a szocialisták is lecsaptak az ellentmondásra. Mesterházy Attila országos listavezető és Lendvai Ildikó pártelnök azt mondta, a Fidesz már most megszegte az egyetlen választási ígéretét: az adócsökkentést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×