Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jól bejáratott korrupciós hálózat a honvédelmi tárcánál - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elvesztegetett honvédelem címmel cikksorozatot indított a Magyar Nemzet a Honvédelmi Minisztériumban kirobbant korrupciós ügyről a birtokába jutott kihallgatási jegyzőkönyvek alapján.

A lap pénteki számában azt írja, hogy bár a vallomást tevők a bűnszövetséget eddig csak a HM egyik társasága, a HM Térképészeti Nonprofit Kft. esetében ismerték el, az előzetes letartóztatásba került alkalmazottak vallomásai megerősítik, hogy az elmúlt években egy jól bejáratott korrupciós hálózat alakulhatott ki a honvédelmi tárcánál. A jegyzőkönyvekre hivatkozva állapítja meg a cikk, hogy a Honvédelmi Minisztérium általában öt százalékot kért vissza a tárca cégein keresztül az állami megbízások összegéből. Az így ellopott közpénz kézről-kézre vándorolt egészen a minisztériumi felső vezetők irodájáig.

A Népszabadság értesülése szerint a Pannon megszünteti a MobilTV szolgáltatást. A Pannon megerősítette a lap piaci forrásokból származó információit, miszerint a szolgáltatást május 18-án vezetik ki a szolgáltató rendszeréből. A Pannon állítólag azért döntött így, mert a MobilTV igénybevételéből származó bevétel hosszabb ideje nem érte el a fenntartásának költségeit. A lap szerint a döntés azért érdekes, mert szembemegy a távközlésben nemzetközileg jelenleg elfogadott három képernyős modellel - amely szerint a tartalomszolgáltatók a tévén, a mobilon és a számítógépen juttatják el a felhasználókhoz a különböző médiatartalmakat.

Az Index.hu arról ír, hogy Tollner József pátyi önkormányzati képviselő feljelentést tett a Budakörnyéki Ügyészségen amiatt, hogy az önkormányzat 2,7 milliárd forintos értékben fogadta el fedezetül a Grupo Milton székesfehérvári legelőjét, ami független becslés szerint mindössze 15 millió forintot ér. A feljelentésben szerepel az is, hogy az ügyben többeket megfenyegettek, lejárattak - köztük magát Tollnert, továbbá Gulyás Dénes fideszes országgyűlési képviselőt, Danóczy Balázst, Telki azóta emiatt lemondott polgármesterét.

A Világgazdaság beszámol arról, hogy az MKB anyabankja nem mond le arról a tervéről, hogy tőzsdére viszi az bankot. Az MKB-nak az anyabank célkitűzése szerint legkésőbb 2013-ra kell elérnie a tőkepiaci érettséget. Ugyanakkor a német tartományi hitelintézet vezérigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, még mindig egyeztet az MKB Bank jövőjéről az Európai Bizottság és a Bayerische Landesbank.

A Napi Gazdaság szerint kiépült a mobil-szélessáv nagyarányú lefedettsége, és egyre több használható alkalmazást és szolgáltatást kínálnak az operátorok az okos telefonok mellé. E telefonok elterjedése megállíthatatlan, a válság sem tépázta meg az értékesítést. Ráadásul a gyártók csökkentették az árakat, így újabb vásárlói szegmenst lehet a körön belülre hozni. A vásárlók 40 százaléka például már érintőképernyős készüléket választ.

A penzcentrum.hu-n arról olvashatnak, hogy Magyarországon az 1990-es évek eleje óta szabad nyitva tartási rendszer működik: a boltok nyitva tartását csak ünnepnapokon korlátozzák. Most - az unió több tagállamához hasonlóan - hazánkban is aláírásgyűjtés indul a szabad vasárnapért.