eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

MSZP: az elmúlt nyolc évben többet tettek a fiatalokért

Az MSZP szerint az elmúlt nyolc évben számos, a fiatalok jövőjét pozitívan érintő intézkedés történt, szemben a kereszténydemokraták 1998 és 2002 közötti "nehéz kormányzási időszakával".

Török Zsolt, az MSZP szakpolitikusa ezzel Rétvári Bence (KDNP) szavaira reagált; a KDNP-s politikus szerint ugyanis a kormány elvette a fiatalok jövőjét.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szombati kampányrendezvénye után az MTI-nek azt mondta: a kabinet szétverte a lakástámogatási rendszert, mára a fiatalok nem új lakás vásárlásán törik a fejüket, hanem a devizahitel-csapdából próbálnak kitörni. A Kereszténydemokrata Néppárt szerint ez a kormány elvette a fiatalok jövőjét, mára minden negyedik pályakezdő munkanélküli.

Török Zsolt az MTI-nek azt mondta: a fiatal kereszténydemokraták állításával szemben a szocialista kormányzás alatt jelentős mértékben, 3500 forintról 13300 forintra nőtt például a családi pótlék, míg, amikor legutóbb kormányon voltak a kereszténydemokraták, akkor négy év alatt egy forinttal sem emelkedett a családi pótlék.

A szocialista politikus példaként említette azt is, hogy a szocialista kormány 20 százalékkal növelte az elmúlt években a bölcsődei helyek és a bölcsődék számát, 2013-ig pedig további 10 ezer bölcsődei hely jön létre. "A fiatal kereszténydemokraták lelkiismeret furdalása jogos, hiszen 1998 és 2003 között 10 százalékkal csökkent a bölcsődei helyek és a bölcsődék száma Magyarországon" - mondta Török Zsolt.

A szocialista képviselő emlékeztetett arra, hogy míg az elmúlt nyolc évben csaknem negyedmillió új lakást adtak át, addig az Orbán-kormány idején sokkal kevesebb lakás épült évente és összességében is, mint a szocialisták kormányzása alatt.

"De, hogy még egy okuk legyen a lelkiismeret-furdalásra, a Fidesz-KDNP képviselői tavaly nem szavazták meg az Országgyűlésben a szakmunkástanulók ösztöndíjáról szóló törvényjavaslatot, ezt mi kormányrendelet révén biztosítjuk február elsejétől" - jelentette ki Török Zsolt, hozzátéve, hogy így a hiányszakmákat tanuló szakmunkástanulók havi 10 ezer, szeptembertől pedig akár havi 30 ezer forint ösztöndíjra is számíthatnak tanulmányi eredményüktől függően.

"Úgy gondoljuk tehát, hogy az ifjúsági kereszténydemokraták lelkiismeret-furdalása jogos, valóban nehéz kormányzási időszakot tudhatnak maguk mögött 1998 és 2002 között, ezzel szemben az elmúlt nyolc évben számos előrelépés történt" - mondta a szocialista képviselő.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×