eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin

Tarlós a 4-es metróról: Helsinkiben ugyanezt a fele pénzből megoldják

"Kommunikációs játéknak" tartja a 4-es metró projektet a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy előbb látni kell, mennyi forrást ad az unió és mennyi pluszpénzt követelnek a beruházók, csak azután lehet dönteni egyes szakaszok elhagyásáról, vagy az építkezés felgyorsításáról.

Korrekt tájékoztatást kellene kapnia a lakóknak a főváros helyzetéről az olyan kommunikációs játékok helyett, mint a 4-es metró építése, vagy a Budapestért felelős kormánybiztosi poszt létrehozása - mondta a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Tarlós István hozzátette: Helsinkiben is most épül egy, a budapesti 4-esnél két kilométerrel hosszabb, ám néggyel kevesebb megállót összefogó metróvonal, fele annyi pénzből, mint itt.

A politikus hangsúlyozta: egyelőre nem lehet tudni, mennyi pénz hiányzik majd a projekt megvalósításához ősszel, amikor várhatóan lecserélődik a főváros vezetése is. Mint mondta, az új metró építésére az Európai Unió a mai napig nem adott egy fillért sem, ám 60 milliárd forintra - 11 rendbeli szabálytalan közbeszerzési eljárás miatt - megbüntette Budapestet, ráadásul az alagutat építő cégnek is van egy 35 milliárdos többletkövetelése. E két tétel nagyjából 100 milliárd forintot tesz ki, és ez még csak az építkezés első szakaszára vonatkozik - fejtegette Tarlós István.

Az új vonalra érkező gyártmányú metrókocsik körül sincs minden rendben: a szerelvényeket egy francia, a vezérlő elektronikát pedig egy német cégtől rendelték meg az illetékesek, ám azt egyik szerződésben sem kötötték ki, hogy a beszállítóknak garanciát kell vállalniuk a két rendszer kompatibilitására - magyarázta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

"A projektigazgatóság szakemberei titokban elmondták, hogy még az olyan országokban, ahol a két munkát egy cégtől rendelték meg, is nagyon sokba került az összehangolás, és volt, hogy ez tíz hónapig is eltartott. Itt a várost fogja terhelni ez a többletköltség is, és akár egy évig is elhúzódhat, amíg a rendszer működőképes lesz. Ezért mondják a szakemberek, hogy 2013-nál előbb a metró biztosan nem lesz már készen" - mondta a politikus, megjegyezve: a többi között ezért sem lehet megmondani, hogy mennyi lesz a többletköltség, és mennyi a forrás.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×