eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma

Székely: Nem az üzemeltető kiléte, a betegek a fontosak

Nem az a fontos, ki működteti tovább a korábban a HospInvest által üzemeltetett kórházakat, hanem az, hogy az új cégnek legyen ideje átvenni a feladatokat, és a változásnak ne a betegek igyák meg a levét - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A HospInvesttel szerződést bontott, vagy a kontraktus felbontására készülő önkormányzatok úgy érzik, hogy a cég nem képes biztosítani a megfelelő betegellátást - mondta az egészségügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Székely Tamás hozzátette: a kérdésben egyeztetett a Heves megyei közgyűlés elnökével és több polgármesterrel is.

Az egészségügyi tárca vezetője úgy véli: nem az a legfontosabb, hogy ki üzemelteti tovább a HospInvest érdekeltségéből kikerülő kórházakat, hanem az, hogy az új cégnek legyen ideje egyeztetni a dolgozók, az ingatlan- és az eszközállomány átvételéről a betegellátás zökkenőmentes biztosítása mellett.

Gyöngyös is

Heves megyében szerdán a második - a hatvani után a gyöngyösi - önkormányzat is felbontotta azt a szerződést, amelyet korábban a HospInvesttel kötött a helyi kórház működtetésére. Szeptember 30-tól egy önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. veszi át az intézmény üzemeltetését - ismertette a képviselő-testület keddi döntését Hiesz György szocialista polgármester.

Az önkormányzat egyúttal, befektetők bevonása érdekében pályázati felhívást tesz közzé a társaság üzletrészeinek értékesítésére; a pályázók augusztus 15-ig nyújthatják be ajánlataikat. Hiesz György emlékeztetett arra, hogy a képviselő-testület június 30-ig adott arra határidőt a csőd közeli helyzetbe került HospInvest Zrt.-nek, hogy stratégiai tervet tegyen le az asztalra a kórház továbbműködtetésére. A cég azonban mindezidáig nem adott biztosítékot arra, hogy továbbra is képes üzemeltetni az intézményt.

A gyöngyösi kórházat 2007 szeptembere óta működtette a HospInvest. A cég április 3-án jelentette be, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank hiteltartozás fejében leemelt a számlájáról több mint egymilliárd forintot.

Egerben még nincs döntés

Hatvan város önkormányzata a május 28-i testületi ülésen 14 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, négy tartózkodás mellett határozott arról, hogy augusztus 31-i hatállyal felmondja a HospInvesttel 2006. augusztus 25-én kötött szerződést. Most az a kérdés, hogyan garantálják a kórház biztonságos működését.

Júniusban még egy önkormányzati cég létrehozásában látták a garanciát, ám mostanra kiderült: a jelentős plusz költségeket nehezen tudnák finanszírozni, ezért inkább szolgáltatási koncepciót írnának ki, és előírnák a pályázónak, hogy a kórház biztonságos működése mellett a fejlesztésekre is garanciát vállaljon - derül ki a testületi ülések jegyzőkönyvéből.

Érsek Zsolt, a város szocialista polgármestere szeretné, ha júliusban sor kerülne a szolgáltató kiválasztására; ám megjegyzi: amennyiben nem lesz ilyen, akkor önkormányzati céget hoznak létre a kórház működtetésére, ez azonban a fejlesztések, beruházások átgondolását eredményezi.

A múlt héten ugyanakkor meghiúsult a Heves Megyei Önkormányzatnak az az ülése, amelyen - az egri megyei kórház esetében - hasonló döntést terveztek hozni.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×