eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Giró-Szász: Az SZDSZ bukás felé tart, az 1 százalék lehet a cél

A szabad demokraták szétesettségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a megfogalmazott alternatívák a jövőjükkel kapcsolatban lényegében teljes mértékben kizárják az önálló politikai út vitelét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András politikai elemző. A Századvég Alapítvány igazgatója szerint ha egy új ember is kerül az SZDSZ élére, a pártot a frakcióval fogják azonosítani. Török Gábor politológus, a Vision Consulting igazgatója arról beszélt, hogy az SZDSZ brand annyira hiteltelenné vált, elhasználódott és lejáratódott, hogy tíz hónap alatt képtelenség átfazonírozni. Az InfoRádió Aréna című műsorában elhangzott beszélgetés szerkesztett változatának részletét olvashatják.

A Bajnai-kormány mögött két párt áll, a Bajnai-kormány programját is a két párt képviselői aláírták, tehát előállhat egy kényszerhelyzet, amikor az SZDSZ mondja azt - és Gusztos Péter a minap nyilatkozott is így -, hogy ősszel gyorsan el kellene fogadni a költségvetést, majd előrehozott választásokat kellene tartani. Mennyiben módosíthatja a helyzetet az SZDSZ politizálása?

Török Gábor:

Azt fontos rögzíteni, hogy az SZDSZ a teljes zavarodottság állapotában van, egy olyan szituációban, amikor láthatólag maguk a politikai szereplők sem látják semmi esélyét annak, hogy az SZDSZ eséllyel vágjon neki a következő parlamenti választásnak. Egy ilyen szituációban, amikor már nem is B-kategóriás, hanem C-, D-, meg E-kategóriás elnökjelöltek neve kerül elő a pártban, természetesen bármi elképzelhető, akár az is, hogy az SZDSZ egy része kihátrál a kormányzás mögül, de azért azt fontos tudni, hogy az SZDSZ parlamenti frakciójában van annyi politikus, akivel Bajnai Gordon tudja folytatni a kormányzást, ha az MSZP intakt marad.

Kevés lenne a parlament feloszlatásához az összes ellenzéki politikus, az SZDSZ-t is ellenzékinek számítva, kellene még a független jelöltek támogatása is, ha az MSZP egységesen ezt elutasítja. Ennek nem látom realitását. Nem az a forgatókönyv, hogy lesz egy egységesen cselekvő, új SZDSZ, amely magát az ellenzéki oldalra pozícionálja és szembe megy a kormánnyal, hanem a forgatókönyv inkább a teljes zavar, esetleg a szétesés, felmorzsolódás és összeomlás forgatókönyve, vagy pedig az esélytelenség nyugalmával és valóban nem főszereplőkkel, hanem eddig háttérben lévő, de nem véletlenül háttérben lévő politikusokkal nekivágni a választásnak, ami a kisgazdapárt sorsára juttathatja az SZDSZ-t. A legkedvezőbb forgatókönyv az SZDSZ számára az, hogyha megússza ilyen felmorzsolódás nélkül, és eséllyel vág neki az egy százalék elérésének, tehát hogy állami támogatást kapjon a következő parlamenti választás után, és esetleg esélye legyen magát valahogy újjáépíteni. Az EP-választás nem írta bele a csillagokba, hogy az SZDSZ már nem állhat talpra, de nincs most abban az állapotban, hogy a talpra állást megkezdhesse.

Giró-Szász András:
A szabad demokratáknak ezt az állapotát, ezt a szétesettséget mi sem bizonyítja jobban, minthogy a fejükben megfogalmazott alternatívák a jövőjükkel kapcsolatban lényegében teljes mértékben kizárják az önálló politikai út vitelét. Hát mikkel találkoztunk az előző időszakban? Voltak feltevések arról, hogy az SZDSZ parlamenti frakciójának egy része szívesen integrálódna a szocialista pártba, nagyjából körbe is lehetett határolni ezt a csoportot. Volt egy SZDSZ-es felvetés, hogy szívesen fuzionálnának valamiféle nemzeti középként az MDF-fel, csak amikor ez a felvetés elhangzott, akkor az MDF-nek nem volt frakciója. Azóta történt egy változás, és az a furcsa helyzet állt elő, hogy most nem az SZDSZ integrálná az MDF-et, hanem valószínűleg az MDF integrálná az SZDSZ-t. Van egy harmadik ilyen elképzelés, ami arról szól, hogy az LMP-vel történne valamiféle egymásra találás. Ez az LMP-nek biztos nem érdeke, ugyanis szavazóbázisa az ex-SZDSZ-es, protest SZDSZ-szavazókból is verbuválódott, és azért elég nehezen elképzelhető, hogy azokkal szemben, akiknek a munkájával elégedetlenek voltak, azokat a Legyen Más a Politikába bevéve további vonzerőt tudnának biztosítani. A szabad demokraták lényegében a választóiknak elismerik, hogy egy olyan típusú bukás felé közelednek, amelyben az egyetlen cél tényleg az lehet, hogy a politikai párt létfenntartásához szükséges alapokat megtartva valamiféle reménykedő jövőképet felvázolva az egy százalékot megcélozzák.

Mekkora esélyt adnak annak, hogy előkerül egy másfajta generáció az SZDSZ-ben, amelyik megpróbálja stabilizálni a párt támogatottságát?

Giró-Szász András: Átveheti bárki az SZDSZ-t, akár fiatal, akár idős, akár régi, akár új arcok, a parlamenti frakcióban ugyanazok a képviselők vannak, ők jelennek meg a legtöbbet, velük fogják azonosítani a pártot.

Török Gábor: Át lehet pozícionálni egy pártot, de nem tíz hónap alatt. Ha megnézzük az MDF-projektet, ami ugye 2004 óta zajlik, az sem egyik napról a másikra vitte el az MDF-et inkább a baloldalhoz vagy a liberális irányhoz közel álló pártnak, ahol még most is komoly felháborodást okozott Bokros Lajosnak az EP-listavezetői jelölése. A választók ilyen gyorsan nem tudnak változni. Lenne abban bizonyára ráció, hogy fiatalok egy új liberális pártot hozzanak létre, de az SZDSZ brand annyira hiteltelenné vált, elhasználódott és lejáratódott, hogy ezt ilyen rövid idő alatt szerintem képtelenség átfazonírozni.

Vannak olyan elképzelések, hogy a párt változtassa meg a nevét, a színét, a logóját. Ezek szerintem lehet, hogy jó ötletek, de rövid távon nem fognak használni az SZDSZ-nek. A legjobb forgatókönyv most az egy százalék elérése mellett talán az lehet az SZDSZ számára, ha egy hosszú távú építkezésbe kezd, és lesz türelme ezt kivárni. Más kérdés, hogy az LMP nem szívja-e el annyira a szavazóit, és nem válik-e, mondjuk az MDF-ből egy nagyobb liberális párt, hogy az SZDSZ-nek már esélye se legyen visszatérni a politikai életbe. Jelenleg a helyzet valóban az, hogy itt már nemcsak szavazók tűntek el, hanem van egy csomó szétforgácsolódás és a szétesés határán lévő politikai csoport politikusokkal, politikai szereplőkkel. Ezekből bármi lehet, összekeverhetjük és új szereposztásba rendezhetjük őket, de ebben most nem látok fantáziát.

Hanganyag: Mong Attila

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×