eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bajnai a vállalkozások adóterheinek csökkentéséről beszélt

A növekedés érdekében megvalósuló élőmunka tehercsökkentés nyomán 2010-ben a munkavállalók 91 százaléka, 5 millió forintos határig az alsó, 17 százalékos szja-kulcs szerint fog adózni - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén.

Ahhoz, hogy Magyarországon újra be lehessen indítani a gazdaság növekedését, egyrészt növelni kell a foglalkoztatási rátát, másrészt át kell alakítani az adórendszert. Jelenleg kevesen dolgoznak legálisan, így magas az egy főre jutó adóteher, ami egy ördögi körhöz vezetett a magyar gazdaságban - mondta a miniszterelnök a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének konferenciáján.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: A jövő évi adóváltozások nyomán a négy százalékos társasági különadó megszűnik, ugyanakkor a 19 százalékra emelkedő társasági adóban érvényesíteni lehet beruházási, fejlesztési kedvezményeket.

A kormányfő közölte: 2010-ben az 5 százalékos járulékcsökkentés 300 milliárd forinttal, a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetése 60 milliárddal, a társasági adó változtatása 50 milliárddal, összesen tehát 400 milliárd forinttal csökkenti a vállalkozások adóterheit.

A következő hónapok feladatai közül a miniszterelnök kiemelte a növekedés ösztönzését, a kis- és közepes vállalkozások támogatását, a bürokrácia csökkentését. A pénzügyi szektort érintő kérdésekben hangsúlyozta a devizahitelesek megsegítését és az állampapírpiac erősítését.

A szolidaritási csomag részeként a Bajani Gordon megemlítette a szociálisan rászorultak számára létrehozott krízisalapot, illetve szerinte folytatni kell a munkahelymegtartó programokat.

A miniszterelnök kiemelte: egy év, a kormány hivatali ideje alatt nem lehet csodát tenni, a válságból csak nagyon kemény munkával lehet kilábalni. De - tette hozzá - a kabinet eddigi és a következő hónapokban sorra kerülő intézkedéseinek célja, hogy 2010 közepétől az államadósság csökkenni kezdjen, 2011-től pedig meginduljon a gazdaság növekedése.

Olyan mértékű növekedési ütem elérése a cél, hogy Magyarország ismét tartósan és érezhetően közeledjen az Európai Unióhoz - jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×