eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hova tűnik el több ezer tanköteles gyerek Magyarországon?

A tanköteles korú gyermekek megszámlálását kezdeményezi a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, mivel szerintük évente négy-ötezer diák eltűnik az oktatási rendszerből. Az InfoRádió már a múlt héten megpróbált utánajárni a dolognak, ám a Központi Statisztikai Hivatalnál és az Oktatási Hivatalnál is azt a választ kaptuk: a jelenleg nyilvántartott adatok alapján nem deríthető ki, hány gyerek jár iskolába.

Jelenleg senki sem tudja, hány tanköteles korú gyermek van Magyarországon, és közülük hányan járnak valamilyen közoktatási intézménybe - kifogásolja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete elnöke.

"Az a tapasztalatunk, hogy évente 4-5 ezer gyerek nem jelentkezik középfokú iskolákba, köztük azok, akik a 8. évfolyamot nem végezték el, de 16 évesek elmúltak és kikerültek az iskolából, mert nem tudják, hogy 18 éves lett a tankötelezettség."

Ezt Keszei Sándor még a múlt héten mondta az InfoRádiónak. Az egyesület friss közleménye szerint több ezer tanköteles gyermek marad ki évente az ötéves kortól kötelező óvodából, iskolából, vagy egyáltalán nem iratkozik be közoktatási intézménybe, és "arra sincs garancia, hogy az általános iskolát befejező tanulók, akik eddig nem kaptak felvételi ajánlatot valamelyik középfokú iskolától, szeptemberben egyáltalán fognak-e továbbtanulni."

A probléma az, hogy a jelenlegi statisztikák nem tudják mérni az iskolai lemorzsolódást, vagyis például a diákok intézmények közötti váltását, vagy a külföldi oktatásban való megjelenését - mondta korábban az InfoRádiónak Janák Katalin, a KSH osztályvezetője.

"Az Oktatási Minisztérium és különböző kutatási intézetek is végeztek kutatásokat a lemorzsolódásra vonatkozóan. Én úgy tudom, hogy nagyságrendileg - természetesen az egyes intézményekben különböző mértékű - hasonló eredmények jöttek ki, vagyis reális lehet az ötezres szám" - fogalmazott.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a 18 éves korig tartó tankötelezettség csak azokra vonatkozik, akik az 1998/99-es tanévben vagy azután kezdték meg tanulmányaikat. Ráadásul egy szakképesítés megszerzésével vagy házasságkötéssel is megszűnhet a tanuló jogviszonya. Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: elkezdték gyűjteni az adatokat arról, miért szünteti meg egy diák a tanuló jogviszonyát, ám eredmény legkorábban fél év múlva várható.

Szabályosan nem lehet eltűnni a rendszerből

"Csak úgy eltűnni a rendszerből szabályosan nem lehet. Volt már olyan tapasztalatunk, hogy egy iskola véletlenül megszüntetett egy tanulói jogviszonyt, pedig nem tehette volna meg, mert a tankötelezettség végéig csak akkor van erre mód, ha van átvevő iskola. Illetve van olyan eset is, amikor a diák hoz egy papírt egy másik iskolától, hogy ott tanulói jogviszonyt fog létesíteni, aztán végül valahogy ez mégsem jön létre. Tehát vannak ilyen hibák a rendszerben" - jelentette ki.

Hozzátette: a jegyzők kötelesek figyelemmel kísérni, hogy a tankötelezettségét mindenki teljesíti-e. Az InfoRádió akkor megkereste a Jegyzők Országos Szövetsége elnökét, ám Bálint József is azt mondta, nem létezik ilyen összesített adatbázis.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete most kezdeményezi az Oktatási és Kulturális Minisztériumban a tanköteles korú gyerekek megszámlálását, és annak megállapítását, hogy hányan nem teljesítik a tankötelezettséget. Keszei Sándor szerint a központilag kiadott tanulói azonosítói szám alapján megszámolhatók a diákok, de csak akkor, ha beiratkoztak valamilyen közoktatási intézménybe. A tárca egyelőre nem reagált a kezdeményezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×