eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ma töltik utolsó napjukat bársonyszékben az SZDSZ-es miniszterek

Ma töltik utolsó napjukat a kormányban a szabad demokrata miniszterek. A liberális párt sikeresnek ítélte a tárcavezetők munkáját, jóllehet több SZDSZ-es programpont nem teljesült.

2002 tavaszán az SZDSZ másodszor is szövetséget kötött az MSZP-vel. A koalíciós szerződés értelmében Medgyessy Péter kormányában négy szabad demokrata miniszter: Kóródi Mária, Magyar Bálint, Csillag István és Kovács Kálmán kapott helyet.

Közvetlenül a választások után fény derült a miniszterelnök titkosszolgálati múltjára, és bár a liberális párt rendre bírálta az előző rendszert és annak eszközeit, akkor még kitartott Medgyessy Péter mellett.

Két évvel késobb viszont, amikor a kormányfő le akarta váltani Csillag István gazdasági és közlekedési minisztert, az SZDSZ megvonta a bizalmat Medgyessy Pétertől, aki ez után lemondott a posztjáról.

Koalíciós szakadás és előrehozott választások nélkül folytatódhatott a kormányzás, de már Gyurcsány Ferenc vezetésével.

Szabad demokrata szempontból nem sok változást hozott a miniszterelnök-váltás: a gazdasági tárcát Kóka János, a környezetvédelmit pedig Persányi Miklós kapta.

A 2006-ig tartó időszak nagyobb koalíciós feszültség nélkül telt, a választások után pedig ismét az MSZP-SZDSZ koalíció alakíthatott kormányt.

Õszöd alapjaiban változtatta meg a politikai viszonyokat

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése alapjaiban változtatta meg a politikai viszonyokat, az SZDSZ azonban még ezek után is kitartott az MSZP mellett, jóllehet többször bírálta a beszéd stílusát.

A kiigazító csomag és a konvergenciaprogram a liberálisok szerint is szükséges volt, az SZDSZ ráadásul már készült az egészségügyi reformra, ami végül is nem olyan irányt vett, mint azt a szabad demokraták tervezték.

Először Molnár Lajos egészségügyi miniszter mondott le, ő főként azt kifogásolta, hogy nem a biztosítási rendszer átalakításával kezdik a reformot.

Utódja, Horváth Ágnes kicsikart a szocialistáktól egy kompromisszumos, magántőkét is tartalmazó egészségbiztosítási rendszert. Erről a parlament törvényt is alkotott, jóllehet messze volt az eredeti SZDSZ-es javaslattól.

Kuncze adócsökkentést ígért

A 2006-os választások után Kuncze Gábor akkori szabad demokrata pártelnök azt ígérte, hogy 2009-től lesz lehetőség adócsökkentésre. Ez választási ígérete is a volt a liberális pártnak, a csökkentés mértékében azonban nem értettek egyet.

Gyurcsány Ferenc az MSZP országos pártértekezletén bejelentette, hogy nem tart igényt a továbbiakban Horváth Ágnes egészségügyi miniszter munkájára.

A liberálisok ennek hatására úgy döntöttek, összesen 10 év után szakítanak a szocialistákkal. A koalíciós szakadás következménye az lett, hogy sem az egészségügyben, sem az adórendszerben nem valósult meg az, amit az SZDSZ szeretett volna.

Az egészségbiztosítási rendszer a szocialista tervezet szerint 100 százalékosan állami tőkével működne, a költségvetésben pedig nemhogy 500 milliárd, de még az MSZP által korábban ígért 200 milliárd forint sincs adócsökkentésre.

A szabad demokrata miniszterek ma töltik az utolsó napjukat a kormányban, a liberális párt május elsejétől ellenzékben dolgozik tovább.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×