eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Programok, reformok, tüntetések - a kormány elmúlt két éve

Több bejelentett program, költségvetési kiigazítások, a rendszerváltás óta nem tapasztalt zavargások és elégedetlenségek jellemezik a második Gyurcsány-kormány ciklusának első felét. Az MSZP vezette koalíció 2006. április 23-án kapott újra felhatalmazást a választóktól a kormányzás folytatására.

Magyarország jó úton jár. Ez az adócsökkentés kormánya. Ezeket a mondatokat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta a 2006. áprilisi választásokat megelőzően az egyik kampányfilmjében. A szocialisták ugyanebben a filmben utaltak vissza egy 2005 végi parlamenti döntésre is, az ötéves adócsökkentési programra.

Nem egészen egy hónappal később az MSZP zárt frakcióülésén Balatonőszödön már mást mondott a miniszterelnök: "Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk az nem igaz".

Mindenesetre a választásokat követően, április 24-én már reformkormányzást és átalakításokat ígért Gyurcsány Ferenc, és azt mondta: "Nem egyszerűen folytatásra készülünk, a következő négy év Magyarország történetében egy új, dinamikus időszak lesz, amelynek az a célja, hogy átalakítsuk az állam működését, hogy az ne teherként, hanem életünket szolgáló könnyítő tényezőként legyen jelen. Hogy egy igazságosabb és egy versenyképesebb világot teremtsünk."

A miniszterelnök megmagyarázza

A miniszterelnök a nyilvánvalóvá váló ellentmondásokról a július 28-ai Népszabadságnak adott interjújában úgy fogalmazott: "Nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét. Ez politikailag racionális volt, mert megteremtette egy igaz fordulat esélyét. És fordítva: a közerkölcs szerinti igazság politikai hazugság lett volna. Ha ugyanis a költségvetés ügyei kerülnek a kampány centrumába, akkor semmiről nem beszélhetünk, amit a ciklusban meg akarunk és meg is fogunk csinálni."

Az Erős köztársaság, sikeres Magyarország című választási program és az Új Magyarország kormányprogram után már 2006 nyarán költségvetési kiigazítások következtek. Szeptemberben került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde, majd onnantól kezdve, szinte állandósultak a zavargások, tüntetések és sztrájkok.

Az ötéves adócsökkentési programot elhalasztotta a kormány, a 15 százalékos áfát 20 százalékra emelte fel, különböző adókat vetett ki, így jelentős reálbércsökkenés következett be 2007-ben is.

Ezen kívül a miniszterelnök időről időre különböző programokat hirdetett és jelentett be. A ciklus első fele ezzel együtt az egészségügyi átalakításokról: kórházi ágyszám-csökkentésről, a vizitdíj, a kórházi napidíj bevezetéséről szóltak. Így születhetett meg az az egészségbiztosítási törvény is, amelyet számtalan tiltakozás ellenére tavaly decemberben és idén februárban kétszer is elfogadott a szocialista-szabad demokrata parlamenti többség.

Aztán a március 9-ei népszavazás újabb fordulatra bírta rá az MSZP-t: a jogszabálycsomag jelentős módosítására készülnek. Ez aztán elvezetett oda, hogy az SZDSZ küldöttgyűlése e hétvégén már a koalícióból való kilépésről dönt, így minden valószínűség szerint jövő hét csütörtöktől az MSZP már kisebbségben próbál majd kormányozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×