eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Lehet-e ápolók nélkül működtetni az egészségügyet?

Magyarországon a szükségesnél 3-4 ezerrel kevesebb szakápoló dolgozik az egészségügyben. A szakdolgozói kamara elnöke szerint, ha a kormányzat nem rendezi a kérdést, akkor 5-10 éven belül veszélybe kerülhet a betegellátás. Gyurcsány Ferenc korábban arról tájékoztatta Balogh Zoltánt, hogy az új egészségügyi miniszter feladata lesz az ápolóhiány felszámolása.

Balogh Zoltán szerint jelenleg a szükségesnél 3-4 ezerrel kevesebb ápoló dolgozik az állami egészségügyi ellátásban, de ha az európai uniós adatokat vesszük alapul, 15-20 ezer szakdolgozó hiányzik az ágazatból.

A pálya egyre kevésbé vonzó a fiatalok számára, hiszen egy főiskolai diplomával rendelkező szakápoló átlagosan nettó 90 ezer forintot keres, de sok túlórával is legfeljebb 110-120 ezer forintot visz haza, miközben Európa nyugati felén ennek akár a hatszorosát is megkaphatja.

A fiatal, nyelveket beszélő generációból sokan mennek külföldre vagy hagyják el a pályát.

A kamara elnöke szerint kritikus helyzet alakulhat ki az ágazatban, ezt pedig csak úgy lehet megelőzni, ha kiszámítható, megfelelő életpályát biztosítanak az alkalmazottaknak.

Balogh Zoltán 15-20 százalékos béremelést tartana szükségesnek, emellett olyan kedvezményrendszert biztosítana az egészségügyben dolgozóknak, ami egy életen át ezen a pályán tartja őket.

Eddig félezren hagyták ez az országot

Ötszázhetvenhét egészségügyi szakdolgozó kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól 2004 és 2007 között. A hivatal adatai szerint főként a 30-39 év közötti korosztály, közülük is döntően a nők vándorolnak ki.

Úgy tűnik, az egészségügyi szakdolgozók kivándorlása ellen egyelőre nincs vakcina. Az elmúlt években több százan választották a külföldi karrierlehetőséget. 2005-ben 239-en, 2006-ban 113-an, tavaly 127-en keresték fel az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalt a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolás kiadása miatt.A statisztikák tükrében elmondható, hogy évek óta a 30-39 év közötti korosztály a mobilisabb, a kivándorló ápolók 60-70% közülük kerül ki. Feleannyian vannak, akik 20 és 29 év közöttiek, és még kevesebben 17 százaléknyian a 40-49 év közöttiek.

A külföldi szakápolás az 50 és 60 éveseket izgatja legkevésbé. Az is megállapítható, hogy családi kötődés ide, gyermekvállalás oda, a kivándorló szakápolók döntő többsége, több mint 80 százaléka nő. A szakdolgozói migráció egyébként nem speciális magyar jelenség.

Egy német felmérés szerint az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok fiatal állampolgárai közül a kivándorló munkavállalók leghamarabb azokban az államokban helyezkedtek el, amelyekben a kezdetektől engedélyezték a szabad munkaerő-vándorlást. Ilyen például az Egyesült Királyság, Írország vagy Svédország.

Magyarországon a szakma már az egészségügyi reform kezdetén jelezte, hogy a novérek itthon tartásához szükség van az életpálya-modellek, helyi programok kidolgozására, béremelésre, a szakmai és motivációs lehetőségek kibővítésére, de hiába, az egészségügyi kormányzat egy jelentős lépést sem tett ez ügyben. A Mobilitás program volt az egyetlen minisztériumi ötlet, amely az egészségügyi dolgozók magyarországi munkavállalását segítette, de a számottevő érdeklődés hiánya miatt ez a kezdeményezés kudarcba fulladt.

A Semmelweis már lépett

10 százalékkal emeli áprilistól visszamenőleg a szakdolgozók fizetését a Semmelweis Egyetem klinikáinak vezetése - értesült az InfoRádió.

A managment így próbálja meg ott tartani az ápolókat. Csetneki Julianna vezető főnővér szerint 5-800 segéd-és szakápoló hiányzik a Semmelweis Egyetem betegellátó rendszeréből, és ennél is többen a budapesti és megyei súlyponti kórházakból.

Az InfoRádió a témában keresi az egészségügyi tárca illetékesét is.

Nem a tárca dolga

Nem az egészségügyi tárca kompetenciájába tartozik az egészségügyi szakdolgozók bérkérdése - közölte Kincses Gyula államtitkár, aki ugyanakkor hozzátette: a gazdaság helyzete most nem ad lehetőséget a fizetésemelésre.

Általános probléma

Az egészségügyi szakdolgozó-hiány országos probléma, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházból több mint 70 ápolót menesztettek a kórházreform után.

Az intézmény ápolási igazgatója úgy tudja, a menesztettek többségéből butikos eladó lett. Makk Gyuláné szerint a szakápolók szerelemből dolgoznak ilyen kevés pénzért.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×