Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tiszta Amerika: seriffek áraszthatják el Budapestet!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Seriffeket szeretnének a kerületi önkormányzatok - derült ki azon a megbeszélésen, amelyen fővárosi polgármesterek vettek részt. Molnár Gyula, Újbuda polgármestere elmondta, hogy a seriff-rendszerű önkormányzati rendőrséget a főváros felügyelné és jelentős részben finanszírozná is.

Az újbudai polgármester szerint "nagyon gyengén működik" a rendőrség olyan, az állampolgárok életét közvetlenül befolyásoló területeken, mint az illegális árusítás felszámolása, a közterületeket zavaró események megszüntetése.

Molnár Gyula az InfoRádióban elmondta: ezen problémák kiküszöbölésére jó megoldás lenne az önkormányzati rendőrség felállítása. "A rendőrségnek fontos szerepe van a bűnüldözésben, a karhatalmi tevékenységekben, a terrorizmus elleni harcban. Az önkormányzati rendőrségnek viszont komoly feladata lehetne a bűn megelőzésében" - tette hozzá a XI. kerület polgármestere.

Az önkormányzati rendőrség több lenne, mint közterület-felügyelet, de kevesebb lenne, mint igazi rendőrség. "A legnagyobb bajnak azt látjuk, hogy a közterület-felügyeletnek rendkívül rossz az arculata. A másik gond, hogy elsősorban a fővárosban, rendkívül tagolt szervezetről van szó. Ma úgy látjuk, hogy az egységesség hiánya a legnagyobb probléma" - mondta Molnár Gyula.

Újbuda polgármestere szerint első lépésben a rendőrségnek kellene elfogadnia, hogy egy ilyen elképzelés nem gyengíti a hatáskörüket, hanem tehermentesíti őket.

A szervezet felállításához szükséges pénzről szólva Molnár Gyula kijelentette: ma a kerületi önkormányzatok kétmilliárd forintot költenek a rendőrség plusztámogatására. "Ha ehhez hozzáadjuk a közterületekkel foglalkozó szervezeteket, akkor az további 1-1,5 milliárd forint kiadást jelent. Ez és egy jelentős állami támogatás lehet az elképzelés pénzügyi alapja" - fejtette ki Újbuda polgármestere.

"Ez a klasszikus amerikai seriffrendszer, ahol az önkormányzat lenne a felügyelő, azaz a települések saját szervezetéről lenne szó" - hangsúlyozta Molnár Gyula.

Hanganyag: Tenczer Gábor