eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin

Tiszta Amerika: seriffek áraszthatják el Budapestet!

Seriffeket szeretnének a kerületi önkormányzatok - derült ki azon a megbeszélésen, amelyen fővárosi polgármesterek vettek részt. Molnár Gyula, Újbuda polgármestere elmondta, hogy a seriff-rendszerű önkormányzati rendőrséget a főváros felügyelné és jelentős részben finanszírozná is.

Az újbudai polgármester szerint "nagyon gyengén működik" a rendőrség olyan, az állampolgárok életét közvetlenül befolyásoló területeken, mint az illegális árusítás felszámolása, a közterületeket zavaró események megszüntetése.

Molnár Gyula az InfoRádióban elmondta: ezen problémák kiküszöbölésére jó megoldás lenne az önkormányzati rendőrség felállítása. "A rendőrségnek fontos szerepe van a bűnüldözésben, a karhatalmi tevékenységekben, a terrorizmus elleni harcban. Az önkormányzati rendőrségnek viszont komoly feladata lehetne a bűn megelőzésében" - tette hozzá a XI. kerület polgármestere.

Az önkormányzati rendőrség több lenne, mint közterület-felügyelet, de kevesebb lenne, mint igazi rendőrség. "A legnagyobb bajnak azt látjuk, hogy a közterület-felügyeletnek rendkívül rossz az arculata. A másik gond, hogy elsősorban a fővárosban, rendkívül tagolt szervezetről van szó. Ma úgy látjuk, hogy az egységesség hiánya a legnagyobb probléma" - mondta Molnár Gyula.

Újbuda polgármestere szerint első lépésben a rendőrségnek kellene elfogadnia, hogy egy ilyen elképzelés nem gyengíti a hatáskörüket, hanem tehermentesíti őket.

A szervezet felállításához szükséges pénzről szólva Molnár Gyula kijelentette: ma a kerületi önkormányzatok kétmilliárd forintot költenek a rendőrség plusztámogatására. "Ha ehhez hozzáadjuk a közterületekkel foglalkozó szervezeteket, akkor az további 1-1,5 milliárd forint kiadást jelent. Ez és egy jelentős állami támogatás lehet az elképzelés pénzügyi alapja" - fejtette ki Újbuda polgármestere.

"Ez a klasszikus amerikai seriffrendszer, ahol az önkormányzat lenne a felügyelő, azaz a települések saját szervezetéről lenne szó" - hangsúlyozta Molnár Gyula.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×