Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Aláírták a koalíciós megállapodást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök, Hiller István, a Magyar Szocialista Párt és Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége elnöke a Pralamentben aláírta a két párt közötti koalíciós megállapodást.

Gyurcsány Ferenc a koalíciós megállapodás aláírását követően közölte: a kormányok mögött pártok állnak, ezért az egyezmény pártelvű, de nem pártérdekű.

A kijelölt miniszterelnök közölte: kormánya nemzeti lesz, amely 10 millió magyarért, de 15 millió érdekében irányítja majd az országot. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: szeretne együttműködni az ellenzéki konzervatívokkal is.

Gyurcsány Ferenc azt is elmondta, hogy új Magyarországot szeretnének létrehozni, melyben jó magyarnak lenni. A kijelölt kormányfő hozzátette: ennek érdekében hozzálátnak az államháztartás rendbetételének.

Jövő pénteken lehet új kormány

A koalíciós szerződés aláírásakor az is kiderült, hogy a kormányprogramot kedden nyújtják be a parlament elé, az új kabinetről pedig jövő pénteken szavazhat az országgyűlés.

Gyurcsány Ferenc nem kívánta a miniszterekre vonatkozó sajtóértesüléseket megerősíteni. Egyelőre tehát annyi tűnik biztosnak, hogy a földművelésügyi tárcát továbbra is Gráf József vezeti majd, a három szabad demokrata minisztérium élén pedig Kóka János (gazdaság és közlekedés), Molnár Lajos (egészségügy), valamint Persányi Miklós (környezetvédelem) áll majd.

Hiller István szocialista pártelnök azt hangsúlyozta, hogy az MSZP elkötelezett a reformok mellett. Kuncze Gábor szabad demokrata vezető is jónak nevezte a megállapodást, ugyanakkor a felelősség vállalását és a kölcsönös bizalmat nevezte a legfontosabbnak.