eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin

Tetőzik a Duna felső szakasza

A Duna felső szakaszán hétfőn tetőzik az árhullám. A Szigetközben, Komáromnál és Esztergomban folyamatosan dolgoznak az árvízvédelmi szakemberek, hogy megerősítsék az átázott töltéseket és megvédjék a vasútvonalakat.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese az InfoRádiónak elmondta: a tetőzés a korábban vártnál tovább fog tartani és a vízállás elérheti az eddig mért legmagasabb szintet is.

Kisorosziban és Pilismaróton is küzdenek az ár ellen


Kisoroszit négy napja körülzárja a megáradt folyó, a falu csak harckocsikkal és helikopterrel közelíthető meg. A településen csak alsó tagozatos iskola működik, ezért a felsősök és a középiskolások napok óta nem mentek iskolába - tájékoztatta az InfoRádiót Kisoroszi polgármestere.

A településen csaknem 170 ember dolgozik folyamatosan az árvízi védekezésben. Éjszaka is nehéz dolguk volt, az egyik gáton erős szivárgás volt - mondta Molnár Csaba.

A falu közúton négy napja nem közelíthető meg, a rév azonban még jár. Az élelmiszert is ezen keresztül juttatják el a helyieknek.

Rendelkezésükre áll még egy helikopter is, amely bármikor felszáll Szentendréről, ha erre szükség van. Hétfőn reggel is a helikopter segítségével érkezett meg egy tűzoltó egység. Tahitótfalu felől két katonai, lánctalpas jármű is segíti a védekezést.

Ivóvíz és élelmiszer van a településen. A más településekre járó diákok azonban már napok óta nem jutottak el az iskolába.

Pilismaróton csónakkal viszik az élelmiszert

Pilismaróton négyszáz házat öntött el a víz ott, ahol a megáradt Duna vasárnap átszakította az ideiglenes gátat. A település már csak egy úton közelíthető meg, az árhullám tetőzésekor azonban várhatóan azt is elönti a víz - mondta el az InfoRádiónak Pilismarót polgármestere.

Néhány házba csak csónakkal tudnak ivóvizet és élelmiszert vinni. A település a pilisi parkerdő üzemi útján keresztül megközelíthető.

Benkovics László hozzátette: kimentették az állatokat abból a lovardából, amit egy másik nyári gát átszakadása miatt árasztott el a víz.

A polgármester elmondta: hosszú távon problémát okozhat, hogy ha csak lassan apad a folyó. A házak ugyanis sokkal jobban károsodnak, ha sokáig vízben állnak, és a gát is gyengül.

Neszmélyen kritikus a helyzet

Kritikussá vált a helyzet a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen, miután a megáradt Duna átcsapott a községet védő töltés felett - mondta el a település polgármestere. Benkő Ferenc hozzátette: várhatóan 40-45 családot kell kitelepíteni otthonából.

A falu vonattal már három napja nem közelíthető meg. Mostanra a százéves vasúti töltésen is elkezdett átszivárogni a víz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×