eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Szájmaszkos nő vág át Prága üres Fő terén 2020. március 16-án. A cseh kormány országos vesztegzárat rendelt el a március 16. és 24. közötti időszakra a koronavírus terjedésének megakadályozásáért, valamint lezáratott 21 észak-morvaországi települést. A csehországi fertőzöttek száma jelenleg 298.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Csehország drasztikus döntést hozott

Csehországban a koronavírus miatt kialakult súlyos helyzet miatt a kormány újabb rendeleteket hozott, ezek egyike, hogy éjféltől a köztereken mindenki csak eltakart szájjal és orral jelenhet meg. A kormány arra kéri a lakosságot, hogy viselkedjenek felelősen.

Csehország a védőfelszerelések hiányával küzd. A cseh kormány azt ígérte, hogy hétfőre 5 millió kínai arcmaszk érkezik az országba, kedden azonban Andrej Babiš kormányfő elnézést kért a téves információért.

„Hétfőre ígérték nekünk a rakományt, ötmillió arcmaszkot. Azt a téves információt kaptam, hogy egy cseh cég már kifizette az árut, aztán kiderült, hogy nem is Kínáról volt szó, úgyhogy elnézést kértünk a kínai nagykövettől,

most pedig mindenkitől elnézést kérünk”

– mondta Babiš.

A kormányfő hétfőn még azt állította, hogy neki nem kell maszkot viselnie, kedden azonban már ő is maszkkal az arcán nyilatkozott, a veszélyhelyzet kihirdetése óta először. Szerdán már Prágában és a libereci járásban is kötelező volt a száj és az orr eltakarása nyilvános helyen, a maszk azonban továbbra is hiánycikknek számít. Az emberek sorban állnak a méteráru-boltok előtt. A kormány most azt ígéri, hogy néhány millió maszk érkezik vasárnapig.

Erre égető szüksége lesz a lakosságnak, mert

éjféltől a köztereken mindenki csak eltakart szájjal és orral jelenhet meg, lehet ez védőmaszk, de bármiféle sál vagy kendő is.

A kormányzat emellett úgy döntött, hogy

délelőtt 10 és 12 óra között az élelmiszerboltokban csak a 65 évnél idősebb emberek vásárolhatnak.

A kormány már korábban azt javasolta a 70 évnél idősebb embereknek, hogy lehetőleg ne hagyják el otthonukat. Az idősotthonok lakóinak egyenesen megtiltották, hogy elhagyják intézetüket.

A cseh városok többségében már telefonon keresztül is lehet élelmiszert, meleg ételt rendelni. Az időseknek ugyanakkor számos önkéntes civil szervezet is igyekszik segítséget nyújtani a nehéz helyzetben.

Csehországban szerda délelőtt 464 fertőzöttet tartottak nyilván, hárman súlyos állapotban vannak, hárman pedig már meggyógyultak. A fertőzésgyanús embereket 36 laboratóriumban tesztelik. Eddig több mint 7600 személyt vizsgáltak meg. A kormány felelősségteljes hozzáállást kér a lakosságtól, a felelőtleneknek pedig azt üzeni, hogy további szigorítások várhatók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×