eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pxhere

Filmvetítéssel ösztönzik az iskolai beiratkozást

Január közepén indult, és egészen áprilisig tart a Rákóczi Szövetség Mozgó Mozi programja a Felvidéken, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a határon túli magyar közösségek számára az összejövetelre, azon belül pedig olyan fontos kérdések megvitatására, mint az iskolai beiratkozás.

Az óvodás korú gyermekeknek magyar meséket, iskolaválasztásról szóló kisfilmeket, a szülőknek pedig a magyar filmművészet egy-egy remekét vetítik le a Rákóczi Szövetség munkatársai, akik a Mozgó Mozi névre keresztelt programmal járják Dél-Szlovákia magyarok lakta településeit. A szövetség azzal a céllal készítette a programot, hogy a vetítések közti beszélgetések során segítséget nyújtsanak az iskolaválasztás előtt álló szlovákiai magyar szülőknek, illetve meggyőzzék őket arról, hogy magyar gyereknek magyar iskolában a helye.

Sullivan Ferenc, a Rákóczi Szövetség szervezeti és magyar iskolaválasztási programokért felelős munkatársa elmondta, hogy multiplex technológiával vonul ki egy „mozicsapat”, s a Filmalaptól kérték ki jogszerűen a filmeket, amelyeket az arra alkalmas teremben vetítenek az iskolaválasztást ösztönző kisfilmekkel együtt. Hozzátette, hogy a Rákóczi Szövetség és az anyaország támogatására hosszú távon is számíthatnak a határon túli magyar közösségek, hiszen nem egy egyszeri alkalomról van szó, hanem állandó jelenlétre törekszenek.

A Kárpát-medencei Mozgó Mozi furgonja már járt az Érsekújvári, a Komáromi, a Galántai és a Rimaszombati járásban. Április végéig közel száz településre jutnak el. A szövetség munkatársai mindvégig

arra buzdítják majd a szülőket, hogy helyes döntést hozzanak, s anyanyelvi oktatást válasszanak a gyermekeiknek.

Tavaly a 2017-2018-as tanév adataihoz képest enyhén csökkent ugyan a magyar iskolába beíratott elsősök száma Szlovákiában, összességében azonban stabilnak tűnik. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége adatai alapján 2018-ban mintegy ötvennel kevesebb gyermeket írattak be a szülők a magyar iskolákba, mint egy évvel korábban. 3451 elsős szülei döntöttek úgy, hogy a 2018-2019-es tanévet magyar iskolában kezdje meg a csemetéjük. A jövő tanévre vonatkozó beiratkozási adatok még nem ismertek, a beiratkozási időszak ugyanis csak áprilisban lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×