INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 24. szombat
Bertalan

rákóczi szövetség

filmvetítés

szlovákia

iskola

Filmvetítéssel ösztönzik az iskolai beiratkozást

Filmvetítéssel ösztönzik az iskolai beiratkozást

Január közepén indult, és egészen áprilisig tart a Rákóczi Szövetség Mozgó Mozi programja a Felvidéken, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a határon túli magyar közösségek számára az összejövetelre, azon belül pedig olyan fontos kérdések megvitatására, mint az iskolai beiratkozás.

Az óvodás korú gyermekeknek magyar meséket, iskolaválasztásról szóló kisfilmeket, a szülőknek pedig a magyar filmművészet egy-egy remekét vetítik le a Rákóczi Szövetség munkatársai, akik a Mozgó Mozi névre keresztelt programmal járják Dél-Szlovákia magyarok lakta településeit. A szövetség azzal a céllal készítette a programot, hogy a vetítések közti beszélgetések során segítséget nyújtsanak az iskolaválasztás előtt álló szlovákiai magyar szülőknek, illetve meggyőzzék őket arról, hogy magyar gyereknek magyar iskolában a helye.

Sullivan Ferenc, a Rákóczi Szövetség szervezeti és magyar iskolaválasztási programokért felelős munkatársa elmondta, hogy multiplex technológiával vonul ki egy „mozicsapat”, s a Filmalaptól kérték ki jogszerűen a filmeket, amelyeket az arra alkalmas teremben vetítenek az iskolaválasztást ösztönző kisfilmekkel együtt. Hozzátette, hogy a Rákóczi Szövetség és az anyaország támogatására hosszú távon is számíthatnak a határon túli magyar közösségek, hiszen nem egy egyszeri alkalomról van szó, hanem állandó jelenlétre törekszenek.

A Kárpát-medencei Mozgó Mozi furgonja már járt az Érsekújvári, a Komáromi, a Galántai és a Rimaszombati járásban. Április végéig közel száz településre jutnak el. A szövetség munkatársai mindvégig

arra buzdítják majd a szülőket, hogy helyes döntést hozzanak, s anyanyelvi oktatást válasszanak a gyermekeiknek.

Tavaly a 2017-2018-as tanév adataihoz képest enyhén csökkent ugyan a magyar iskolába beíratott elsősök száma Szlovákiában, összességében azonban stabilnak tűnik. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége adatai alapján 2018-ban mintegy ötvennel kevesebb gyermeket írattak be a szülők a magyar iskolákba, mint egy évvel korábban. 3451 elsős szülei döntöttek úgy, hogy a 2018-2019-es tanévet magyar iskolában kezdje meg a csemetéjük. A jövő tanévre vonatkozó beiratkozási adatok még nem ismertek, a beiratkozási időszak ugyanis csak áprilisban lesz.

Nyitókép: Pxhere

Kapcsolódó hang

Magyar filmek vetítésével ösztönöz a Rákóczi Szövetség
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018