eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabax.com

Megtörhet az amerikai dollár hegemóniája

A kínai jüan lehet az amerikai dollár mellett a világ egyik tartalékvalutája – vetette fel a befolyásos Angol Központi Bank vezetője. Mark Carney ezzel elismerte azokat az ötleteket, amelyek szerint ellenpólust kell találni az amerikai valutával szemben.

Nem más, mint a brit pénzvilág egyik befolyásos vezetője, az Angol Központi Bank élén álló kanadai Mark Carney mondja azt, hogy a jövőben megtörhet az amerikai dollár hegemóniája.

Carney egy online fórumon felszólalva beszélt arról, hogy a kínai jüan is globális tartalékvalutává válhat, igaz, a dollár mellett és nem ellenében.

Mint megjegyezte: átalakulóban van a világ, és csökken a szakadék a valódi gazdaság és a pénzvilág között. Ennek eredményeként más tartalékvaluták is megjelenhetnek. Első lépésként a kínai renmibi, azaz a jüan játszhat ilyen szerepet – mondta a brit bankelnök.

Carney az utóbbi években igyekezett józan, szakértői hangot megütni a brit központi bank szerepét játszó intézmény élén, ugyanakkor nem titkolta, hogy szerinte az alku nélkül brit uniós kilépés komoly pénzügyi és gazdasági sokkot okozhat.

Emiatt heves bírálatokat kapott a brexit-párti brit politikusoktól és kommentátoroktól, aki megkérdőjelezték hozzáértését.

Közben a jüan ötéves árfolyamrekordot döntött és szakértők szerint még tovább erősödhet a dollárral szemben.

Mindez még inkább vonzóbbá teszi Kínát a külföldi befektetők körében.

A vonzalmat már egy ideje érzékelni lehet: decemberben például folytatódott a kínai adósság külföldiek által történő felvásárlása. 11 milliárd dollár értékű állampapír talált külföldi gazdára, 3 billió dollár fölé lendítve a külföldi kézben lévő kínai államadósság mértékét.

A dollár viszont szeptember óta nem volt ilyen gyenge a kínai valutával szemben. Mindez úgy következett be, hogy a yüan az év nagy részében jobbára esett a dollár ellenében, de a folyamat novemberben látványosan megfordult a Kínai Központi Bank lépései nyomán.

Ha a kínai-amerikai kereskedelmi háború felfüggesztését célzó tárgyalások valamilyen konkrét eredményt hoznak, akkor a befektetők további bizalmat szavazhatnak a jüannak és növelhetik befektetéseiket a feltörekvő piacokon – jegyezte meg a Bloomberg hírügynökség.

A Morgan Stanley Bank például arra számít, hogy az idén 80 milliárd dollárnyi kínai állampapírt vásárolnak fel külföldiek.

A kínai gazdaság lassulása és a kereskedelmi háború ugyanakkor fejfájást okoz a Kínába exportáló gyártóknak: Az Apple technológiai cég a héten jelezte, hogy visszaestek kínai eladásai, ami miatt masszív árfolyamesést szenvedtek el a papírjai és ez a nemzetközi tőzsdéket is megrendítette.

Csütörtökön pedig a jelentős kínai piaccal rendelkező Jaguar-Land Rover brit autógyártó közölte, hogy a megcsappant kínai eladások miatt többezer dolgozóját bocsátja el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×