eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kormányfőnek feltűnt, belpolitika is van Nagy-Britanniában

A brit politika középpontjában még mindig a Brexit problémái szerepelnek, de félévi kormányfői munka után Theresa May miniszterelnök úgy érezte, ideje ismertetni belpolitikai elképzeléseit is. Hétfői beszédében új utakat jelölt ki a brit társadalompolitika számára.

Theresa May brit miniszterelnök szakít jeles konzervatívpárti elődei, Margaret Thatcher és David Cameron hangzatos társadalomerősítő programjaival, s helyettük a "shared society" elvét hirdette meg, amit szabad fordításban "osztozó társadalom"-nak nevezhetünk. David Cameron a szociális feladatok ellátását igyekezett az államról a jótékonysági szervezetekre áthárítani. Theresa May azonban - konzervatív politikustól szokatlan módon - az állam társadalmi felelősségét hangsúlyozza, politikája a közösségek szorosabb összefogását célozza, állami támogatással.

Az "osztozó társadalom" máris mayizmusnak elnevezett filozófiája a mindennapok társadalmi igazságtalanságainak megoldását is az állam feladatává tenné. Nemcsak a legszegényebb rétegek felemeléséről van szó, a mayizmus értelmében elsőrendű feladat a középosztály erősítése is.

Theresa May szerint elvetendő a liberálisok elképzelése, miszerint csak azt kell biztosítani, hogy mindenki a maga erejéből érvényesülhessen. Ennél többre van szükség, mert sokan érzik úgy, hogy az állam negligálja őket.

A miniszterelnök gyakorlati lépéseket is bejelentett új politikája szellemében. Lakóházépítésre szabadítanak fel területeket, és támogatást nyújtanak a létszámemelésre kész cégeknek. Mivel beszéde a jótékonysági szervezetek bizottsági ülése alkalmából hangzott el, és Nagy-Britanniában ezeken a területeken komoly problémák mutatkoznak, megígérte, hogy szervezetten veszik fel a harcot egyrészt az öngyilkosságok pszichoterápiai megelőzése, másrészt az internetes szexuális zaklatás megszüntetése terén.

Végül azért a Brexitre is kitért Theresa May, hangsúlyozva, hogy foglalkozni kell azokkal, akik úgy érzik, hogy érveiket nem hallgatták meg kellően a Brexit népszavazás előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×