eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Mindenki vitázik a Metrojet-katasztrófáról

Vitáznak a szakértők, hogy robbanás törte-e darabokra a Sínai-félsziget felett az orosz turistákat szállító Airbust. Kairóban tegnap megkezdődött a gép fekete dobozainak vizsgálata és egyes források szerint "szokatlan zajokat" észleltek a pilótafülkében.

Továbbra sem lehet tisztán látni, miközben az érdekelt felek a nekik megfelelő teóriákat erősítik az orosz Metrojet gép katasztrófája kapcsán.

Az üzemeltető Kogalimavija cég számára az a fontos, hogy ne kérdőjelezzék meg a gép biztonságosságát és ne sugalmazzák azt, hogy a vállalat nem figyelt volna oda a karbantartásra.

Egyiptom számára gyengélkedő turista-szektora és azon belül is a Sínai-félsziget biztonságos csücskében található Sarm el-Sejk üdülőváros jó híre a tét.

Ezért is történhetett, hogy a hivatalos egyiptomi álláspontnak ellentmondó egyik egyiptomi törvényszéki szakértő csak név nélkül volt hajlandó beszélni.

Szavait a Kreml-lel szimpatizáló Szputnyik híroldal hozta le: az emberi maradványok első vizsgálatában résztvevő szakértő szerint az áldozatok sérülései - az, hogy sok embernek leszakadtak a végtagjai - arra utal, hogy nagy erejű robbanás történt a gépen, mielőtt az lezuhant.

Az orosz média Kairóból tudósítva, névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a fekete dobozok felvételein a "normális repülésre nem jellemző zajok hallatszanak" a gép eltűnése előtt. Az Interfax hírügynökség ehhez hozzátette, hogy "váratlan vészhelyzet alakulhatott ki a fedélzeten, ami meglepte a legénységet és így a pilóták nem tudtak vészjelzést küldeni".

Hétfő este egy amerikai kémműhold egy "hővillanást" regisztrált a Sínai-félsziget felett. Az NBC hírszolgáltató szerint illetékesek azt mondták, hogy nem észleltek a villanás előtt hőcsíkot, ami rakétára utalt volna.

"Nem helyénvaló a találgatás, hogy rakéta semmisítette meg a gépet, a robbanás a valószínűbb változat, de a műholdas felvételekről nem látszik, hogy az üzemanyag-tartály vagy egy pokolgép robbant-e fel" - mondták illetékesek.

A terrortámadás lehetőségét a Kreml sem zárta ki, de Vlagyimir Putyin orosz elnök igyekezett kerülni, hogy véleményt mondjon.

Kommentátorok szerint ha esetleg az a változat igazolódik be, hogy a szíriai orosz légikampány miatt robbantották fel a gépet dzsihádisták, az növelheti a szíriai beavatkozás támogatottságát.

Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy az oroszok negatívan fogadják azt, hogy Putyin elnök külpolitikája miatt célponttá váltak.

Ez a változat viszont megkérdőjelezné, hogy mennyire megbízhatók a Sarm el-Sejk reptéren a biztonsági intézkedések. Abdul Fattah al-Sziszi egyiptomi elnök ezért propagandának nevezte az állítást, hogy az Iszlám Állam pusztíthatta el a gépet és azt mondta: a Sínai-félsziget kérdéses részét teljes egészében a kormány ellenőrzi. Az amerikai követség viszont óvta munkatársait attól, hogy a félszigetre látogassanak.

Éjszaka érkezett hírek szerint az egyiptomi kormány hivatalos verziója az, hogy az áldozatok földi maradványain nem találtak robbanásra utaló nyomokat, a tragédiát pedig technikai hiba okozta - erről egy kormányképviselő beszélt az egyik egyiptomi tévécsatornán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×