eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az oroszok felajánlották Aszad távozását, de a Nyugatot nem érdekelte

Nem érdekelte a nyugati országokat az Aszad szíriai lemondásáról szóló 2012-es javaslat - állítja egy volt ENSZ-főtárgyaló. Martti Ahtisaari volt finn elnök szerint, bár az oroszok szoros szövetségesei a súlyos jogsértésekkel vádolt szíriai elnöknek, néhány éve felajánlották: ráveszik, hogy távozzon.

Bassár al-Aszad távozik a szíriai békéért cserébe - ezzel a javaslattal kereste meg három éve az orosz ENSZ-nagykövet Martti Ahtisaarit. A Nobel-békedíjas volt finn elnök befolyásos nemzetközi közvetítő volt: több konflikus során vett részt béketárgyalásokon.

2012-ben Vitalij Csurkin orosz ENSZ nagykövet hárompontos tervet adott át neki: ennek lényege az volt, hogy Moszkva eléri közeli szövetségese, Bassár al-Aszad szíriai elnök távozását egy hatalommegosztáson alapuló szíriai békeegyezményért cserébe.

"Csurkinnal sok kérdésben nem értünk egyet, de őszintén tudunk beszélni" - emlékezett vissza Ahtissari, akit az úgy nevezett Vének Tanácsa - nyugalomba vonult államférfiak, Mandela volt dél-afrikai, Carter volt amerikai elnök és Kofi Annan ENSZ-főtitkár küldte New Yorkba, hogy a Biztonsági Tanács állandó tagjaival beszéljen a szíriai rendezésről.

Ahtisaari azt mondta a Guardian című brit lapnak, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország figyelmen kívül hagyták az orosz javaslatot. Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter pedig pár nappal később háborús bűnösnek nevezte a szíriai vezetőt, ami kizárta, hogy a részvételével béketárgyalások indulhassanak.

2012-ben a szíriai polgárháború áldozatainak száma néhány ezer volt a mostani, több, mint 200 ezerhez képest és Ahtisaari szerint egy jó lehetőséget szalasztottak el a háború leállítására.

A volt finn elnök hitt Csurkinnak, mert az másodszor is felvetette az ötletet és találkozójuk előtt tért vissza Moszkvából. Ahtisaarinak így nem volt kétsége, hogy a Kreml álláspontját közvetítette.

Mint a Guardian megjegyzi 2012 óta Aszad további sorsa az a kérdés, amin a későbbi béketervek rendre elbuktak.

Nyugati vezetők nem voltak hajlandók nevüket vállalva kommentálni Ahtisaari állítását, de azt mondták, hogy addigra az Aszad-rezsim már olyan tömegmészárlásokat hajtott végre, ami miatt a szíriai ellenzék nem volt hajlandó elfogadni, hogy akár csak átmeneti időre is hatalmon maradjon.

A nyugati álláspontot az is befolyásolta, hogy sokan úgy gondolták, Aszad bukása csak idő kérdése volt. A diktátornak tartott szíriai elnök maradt és a káoszban megjelent az Iszlám Állam.

"Ezt a katasztrófát és a menekültek áradatát mi okoztuk. Meg kellett volna akadályoznunk. Nem látok más megoldást, gondoskodnunk kell ezekről a szegény emberekről. Most fizethetjük a számlát, amiért mi vagyunk a felelősek" - mondta a volt finn elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

Hol tart a Magyar Bankszövetség digitalizációs javaslatának implementációja? Pontosan hogyan kell értelmezni a 15 perces lakáshitel koncepcióját? Milyen pozitív, hosszú távú hatása lehet a júniusban induló otthonfelújítási támogatási programnak, és milyen gyermekbetegségek ütközhetnek ki a megvalósítás közben? Milyen hatást gyakorol a CSOK Plusz a lakáshitelezésre, meddig lehet fenntartani a jelenlegi kamatszinteket, ha nem csökkennek a hosszú oldali hozamok, és hol van az AI jelenlegi helye a lakossági bankolásban? Többek között ezekről a kérdésekreől beszélt Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese, a Magyar Bankszövetség alelnöke a Portfolio Checklist podcastjéban, amelyet a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdióban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×