eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A "függetlenségben" bíznak a litvánok

"Függetlenség" - így nevezik azt a cseppfolyósított földgázt kirakodó, vízen lebegő terminált, amelyet egy litván kikötőben állítottak fel. Litván illetékesek szerint ez az első olyan létesítmény a térségben, amely megtöri Oroszország energia-szállítási monopóliumát.

Az Európai Unió országai az utóbbi években többször felvetették, hogy gazdasági és biztonságpolitikai okokból is csökkenteni kell a függést az orosz energiaimporttól. Míg egyes államok harcosan követelték a "függőség" csökkentését, addig mások külön üzleteket kötöttek Moszkvával.

Lengyelország és a balti államok a történelmi tapasztalatok miatt különösen gyanakvóan tekintenek Oroszországra.

A litvániai Klaipeda kikötőben ezért nem volt meglepő, amikor nemzeti zászlókat lengető nézők és díszőrség köszöntöttek egy érkező járművet - a 3 futballpálya hosszúságú, kék-fehér hajó nem más, mint egy úgynevezett LNG, azaz cseppfolyósított földgáz-terminál, amelynek segítségével norvég vagy akár katari és később amerikai forrásból is kaphat földgázt a balti állam.

Az AFP megjegyezte, hogy bár Litvánia 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz és az EU-hoz, de teljességgel orosz forrásból fedezte földgáz-igényét.

Az új terminállal az ország négymilliárd köbméter gázt tud importálni évente - azaz jóval többet, mint a tavaly Oroszországból beszerzett 2,7 milliárd köbméter. Litvánia olyan tartalékokat tud felhalmozni, amelyekből el tudja látni a szomszédos Lettországot és Észtországot is.

Günther Öttinger, az Európai Unió energetikai biztosa "mérföldkőnek" nevezte az LNG-terminál üzembe állítását. "A zökkenőmentes gázszállításokat gyors válaszokkal lehet biztosítani és Litvánia megmutatta, hogyan kell ezt megvalósítani" - mondta az EU-biztos.

John Kerry amerikai külügyminiszter is "történelmi mérföldkőnek" nevezte a lépést és dícsérte a litván vezetők "stratégiai előrelátását".

Az 1990-ben a Szovjetúnióból kivált Litvánia azzal vádolta meg a Gazprom orosz energiacéget, hogy piaci helyzetével visszaélve igazságtalan árakat állapított meg.

"Ezentúl senki sem diktál majd nekünk a gázárakban" - mondta Dalia Grybauskaite, a "litván Vasladynek" is nevezett elnökasszony, aki korábban azt mondta: Oroszország Európa ellen visel háborút az ukrajnai szakadárok támogatásával.

Putyin orosz elnök a napokban azzal vádolta meg Litvánia legnagyobb szövetségesét, az Egyesült Államokat, hogy válságokat robbantott ki azzal, hogy beavatkozott Ukrajnában és a Közel-Keleten. A nyugati médiában "hidegháborúsnak" mondott beszédben a Washington élesen bíráló Putyin azt állította, hogy az amerikaiak "gyanús csoportokat, újfasisztákat és iszlám szélsőségeseket támogatnak" rövidtávú érdekeik miatt, "de aztán megégetik magukat".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×