eur:
396.45
usd:
369.08
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Nyitókép: X/Pietro Bartolo

Díszpolgár lesz a Lampedusán több mint ötven év után született első gyermek

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén utoljára 1970-ben született gyermek, 2021 júliusában azonban világra jött Maria. A menekült kislányt hétvégén díszpolgárságban részesítik, és egy játszóteret is elneveznek róla.

Lampedusán utoljára 1970-ben született gyerek. Filippo Mannino polgármester közölte: annyira rendkívüli eseményről van szó, hogy úgy döntöttek, díszpolgári címet adnak a kislánynak, valamint a városközpontban található játszóteret is róla nevezik el. Hozzátette: számtalan csecsemő és kisgyerek érkezik a migránsokkal teli csónakokon és hajókon a sziget partjaira, és az sem számít ritkaságnak, hogy a nők a tengeri átkelés közben hozzák világra gyermekeiket. A helyi nők kivétel nélkül a szomszédos Szicília kórházaiba járnak át szülni, mivel Lampedusán nincsen erre alkalmas kórház.

A kislány 2021 júliusában jött világra.

Elefántcsontpartról származó, harmincnyolc éves édesanyja másik két gyerekkel együtt kelt át az észak-afrikai partokról. Lampedusára érkezése után a kikötőhöz közeli egészségügyi központban indult meg a szülés, és a nőt már nem volt idő máshova szállítani. A kislány a Maria nevet kapta az édesanyát segítő olasz ápolónőről.

A díszpolgárságot hivatalosan szombaton kapja meg ünnepélyes keretek között a kislány, aki édesanyjával és testvéreivel Szicíliában él.

"Maria azokat jelképezi, akiknek sikerült átkelniük a tengeren, és azokat is, akiknek ugyanaz nem sikerült" - indokolta Filippo Mannino hangsúlyozva, hogy Olaszország mindig is élen járt a gyermekek jogainak védelmében, akárkiről is legyen szó.

Ezzel egy időben a Lampedusánál 2013 októberében történt hajószerencsétlenség áldozatainak azonosításával megbízott szakbizottság bejelentette, hogy sikerült azonosítani egy újabb, ez idáig ismeretlen áldozatot. A hajó a sziget partjainál borult fel, 386-an veszítették életüket, egy részük beszorult a tenger alá süllyedt hajótestbe. Akiket eddig azonosítani tudtak, a szicíliai Caltagirone temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) most közölt adatai szerint év eleje óta több mint négyszázan haltak meg a Földközi-tenger migrációs útvonalain, nyolcvanöt százalékuk a tenger nyugati medencéjében. A legtöbben áprilisban vesztek a vízbe.

Januárban és februárban majdnem egyforma létszámban, közel 2300-an érkeztek az olaszországi partokra, márciusban viszont már több mint 6800-an, áprilisban pedig több mint 4700-an. A legtöbben Banglades, Szíria, Tunézia, Guinea, Egyiptom és Pakisztán állampolgárai voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
×
×
×
×