eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Iszlám veszély Németországban

A német belügyminiszter közölte, hogy szélsőséges iszlám beállítottságú személyek komolyan veszélyeztetik az ország belső biztonságát. Noha konkrét adatot nem közölt, úgy vélte, német földön is bármikor előfordulhat olyan merénylet, mint néhány nappal ezelőtt a kanadai fővárosban történt.

Thomas de Maiziere berlini sajtóértekezletén elmondta, hogy Németországban sohasem volt olyan magas a mindenre elszánt szélsőséges mohamedánok száma, mint jelenleg.

A belügyminiszter szerint a biztonsági szakértők jóval nagyobb veszélynek tekintik az internet útján radikalizálódók csoportját, mint azokat, akik hosszú távú merényleteket tervelnek ki. Kiváltképpen a szalafisták jelentenek komoly fenyegetést, már csak azért is, mert a Korán terjesztése útján fiatalok körében toborozzák híveiket, akik közül sokat közel-keleti kiképző táborba küldenek felkészülésre erőszakos cselekmények elkövetésére.

A belügyminiszter javaslatára a gyanús fiatalok útiokmányait bevonják és olyan személyazonossági igazolvánnyal helyettesítik, amely nem teszi lehetővé a külföldre utazást. Így akarják elejét venni további német fiatalok részvételének a dzsihádista erők oldalán Irakban vagy Szíriában.

Sajtóértekezletén a belügyminiszter közölte azt is, hogy a szélsőséges erők fokozódó fenyegetése miatt megerősítik az állami intézmények, valamint a Berlinben működő diplomáciai kirendeltségek védelmét is. Thomas de Maiziere ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az elhárítás érdekében szorosan együttműködnek a nyugati szövetségesek hírszerző intézményeivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×