eur:
387.67
usd:
359.77
bux:
69201.95
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Drágul az olaj az ukrán feszültség miatt?

Egy dollárral drágult csütörtökön a Brent-típusú kőolaj ára annak nyomán, hogy a piacok kételkednek abban, sikerül-e gyorsan megnyitni és nyitva tartani a fontos líbiai olajkikötőket. Az áremelkedésre kihatott az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség is. De vajon lehet-e számítani jelentős drágulásra?

A Brent típusú kőolaj hordónkénti ára ugyan egy dollárral emelkedett csütörtökön, ám a hét első felében három dollárral esett.

A mostani emelkedés mögött egyrészt az áll, hogy Oroszország a héten másodszorra is megemelte Ukrajna számára a szállított földgáz árát, miközben a nyilvánosság előtt továbbra sem hagy alább az ellenséges retorika az Ukrajnát támogató nyugat és az ukrán határokhoz több tízezer katonát küldő Moszkva között.

"A kockázati prémium egész nap emelkedett" - mondta Phil Flynn, a chicagói Price Group cég elemzője. A Brent ára így a kereskedés végére meghaladta a 106 dollárt.

Az Ukrajna körüli helyzet ugyanakkor nem az egyetlen tényező, amely befolyásolja az olajár alakulását. A fontos líbiai olajterminálok blokádjára is odafigyelnek a piacok. A helyi kormány csak annyit tud mondani, hogy néhány napon belül sikerülhet rávenni a lázadó erőket, hogy nyissák meg a forgalmat.

"A lázadók teljesíthetetlen követelésekkel álltak elő, például, hogy tartsanak népszavazást a nagyobb autonómiáról a keleti tartományokban" - írta a líbiai helyzetről a Commerzbank. Pedig ha újra megindulhatna a forgalom az olajkikötőkben, akkor napi 600 ezer hordónyi olaj kerülne a piacokra.

De vajon magasabb olajárakra lehet-e számítani az ukrajnai és a líbiai feszültség miatt? - kérdezte a Bloomberg Dr. Nansen Salerit, az olajtartalékok kezelésével foglalkozó Quantum Reservoir Impact tanácsadó cég vezérigazgatóját.

Saleri szerint nem kell nagy ármozgásokra készülni, mivel az olajpiacok jobban el vannak látva, mint az elmúlt években. Az energiapiac egyensúlyban van. Az Egyesült Államok napi 22 millió hordó olajat termel ki és Irak, mint olajkitermelő felemelkedése is stabilizálja az olajárat - mondta.

Ian Taylor, a világ legnagyobb független olajkereskedő háza, a Vitol vezérigazgatója másképp fogalmazott: ő ellátási gondokról beszélt, ami miatt az olajár stabil marad és nem csökkel. Bár sokan számítottak arra, hogy az amerikai palagáz és olajforradalom lefelé nyomja majd az árakat, a líbiaihoz hasonló ellátási gondok a jelenlegi 100 dolláros szint felett tartják az olaj árát - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tombol az orosz offenziva Kelet-Ukrajnában

Az orosz erők jelentősen növelték támadásaikat a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol heves harcok folynak, főként a régió északi, orosz határ menti része van veszélyben - közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója a Telegramon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×