eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke beszél a lengyel parlamenti alsóház, a szejm varsói üléstermében, miután miniszterelnökké választotta az október 15-i választások eredményeképpen létrejött törvényhozás 2023. december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Négy új minisztert nevezett meg a lengyel kormányfő

A lengyel alkotmány szerint a kormányátalakítást a kormányfő javaslatára az államfő hajtja végre.

Négy új minisztert, köztük a belügyi tárca új vezetőjét nevezte meg pénteki sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő az európai parlamenti (EP) választásokon induló eddigi tárcavezetők helyére. Ez alkalomból Tusk közölte: létrehozzák a lengyelországi orosz és fehérorosz befolyást vizsgáló bizottságot.

A varsói kormányfői hivatalban megtartott sajtókonferencián Tusk közölte: elfogadta Borys Budka állami vagyonügyi miniszter, Krzysztof Hetman fejlesztési és technológiai miniszter, Marcin Kierwinski belügy- és közigazgatási miniszter, valamint Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter lemondását.

Budka, Kierwinski és Sienkiewicz a lengyel kormánykoalíciót vezető Polgári Platform (PO), Hetman pedig a szintén kormánykoalíciós Lengyel Parasztpárt (PSL) listáján indul az európai parlamenti választásokon.

Kierwinskit a belügyminiszteri poszton Tomasz Siemoniak, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter helyettesíti, megtartva egyúttal az eddigi tisztségét is. Új vagyonügyi miniszternek a kormányfő Jakub Jaworowski közgazdászt jelöli. A kulturális tárca élére Hanna Wróblewska áll, a fejlesztési minisztériumot Krzysztof Paszyk irányítja majd.

A lengyel alkotmány szerint a kormányátalakítást a kormányfő javaslatára az államfő hajtja végre. Andrzej Duda elnök hétfőre tűzte ki az új miniszterek kinevezését.

A négy hónappal ezelőtt kinevezett, most távozó miniszterekről Tusk kijelentette: tőlük "hatékony, időnként kemény" eljárást várt el, és feladatukat teljesítették. "Falbontás hónapjai voltak az utóbbiak, most a rendezés időszaka jön" - fogalmazott a kormányfő, utalva a tavaly novemberben végbement lengyelországi kormányváltásra.

Az eddigi kulturális miniszternek Tusk megköszönte, hogy "orvosolta a közmédia helyzetét".

Bartlomiej Sienkiewicz decemberi hivatalba lépése után mélyreható változtatásokat hajtott végre a lengyel közmédiában, amelyeket az ellenzék, az alkotmánybíróság és a sajtószabadság felett őrködő Országos Rádió- és Televíziótanács (KRRiT) törvénytelennek minősített.

Tomasz Siemoniak új feladatairól beszélve Tusk közölte: a miniszter előkészítette a lengyelországi orosz és fehérorosz befolyást vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló törvénytervezetet.

Hasonló testület, a 2007-2022 közötti lengyelországi orosz befolyást vizsgáló közigazgatási bizottság az előző, a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása idején jött létre. November végén azonban a lengyel parlamenti alsóház, a szejm felmentette a még a tavaly októberi parlamenti választások előtt az államfő által kinevezett bizottsági tagokat.

Az új bizottság felállításának témája azt követően merült fel, hogy hétfőn Fehéroroszországban politikai menedéket kért Tomasz Szmydt lengyel bíró. A varsói székhelyű vajdasági közigazgatási bíróság alkalmazottja ügyében a lengyel ügyészség a külföldi hírszerzésről szóló büntetőügyi előírások alapján nyomoz. Szmydtől csütörtökön Lengyelországban megvonták bírói mentelmi jogát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×