eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Berezovszkij halálával "lezárultak a 90-es évek"

A brit rendőrség nem talált idegenkezűségre utaló nyomot Borisz Berezovszkij halálának körülményeiben. A 12 éve angliai emigrációban élő oligarchát fürdőszobájában találták holtan. Továbbra sem világos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb bírálója és az utóbbi időben vagyona nagy részét elvesztő Berezovszkij öngyilkos lett-e.

A Litvinyenko-ügy után a brit rendőrség nem kockáztatott. Mivel annak idején Alekszandr Litvinyenkót radioaktív izotóppal ölték meg, a brit rendőrség védőruhás veszélyesanyag-szakértőket küldött abba dél-angliai tóparti házba, ahol holtan találták a 2006-ban megölt egykori FSZB-tiszt pártfogóját, Borisz Berezovszkijt. Vasárnap este azt mondták, hogy semmi rendelleneset nem találtak. A hivatalos álláspont szerint a 2000-es évek óta Nagy-Britanniában élt Berezovszkij halálára egyelőre "nincs magyarázat".

Érdekes módon a ház második ex-feleségéé volt. A volt házastárs, Galina "úgy jött ki a házból", hogy az üzletembert meggyilkolhatták. Ezt mondta Berezovszkij legjobb barátja, a szintén Angliába menekült Nyikolaj Gluskov - volt Aeroflot vezérigazgató-helyettes. Gluskov szerint Berezovszkijt megfojtották.

Az oligarchára egy alkalmazottja talált rá, aki többórányi várakozás után rátörte fürdőszobája ajtaját. A kiérkező mentők már csak a halál tényét tudták rögzíteni.

Berezovszkij és a néhai Litvinyenko barátja, Alex Goldfarb azt mondta az Observer című lapnak, hogy az üzletembert anyagilag és lelkileg megviselte, amikor tavaly elvesztett egy többmilliárd dolláros kártérítési pert, amit Roman Abramovics, a Chelsea futballklub tulajdonosa ellen indított. A londoni legfelsőbb bíróság eljáró bírája "megbízhatatlan és szavahihetetlen tanúnak" minősítette Berezovszkijt, aki azzal vádolta Abramovicsot, hogy rákényszerítette részvényei eladására az általuk közösen birtokolt Szibnyefty olajcégben.

Egy közeli barátja szerint hónapokon át antidepresszánsokat szedett és néhány hónapig a brit celebeket kezelő Priory klinika páciense volt.

Hírek szerint a korábban magángéppel, egy 1927-es Rolls Royce-szal, dél-franciaországi és angliai házakkal rendelkező Berezovszkij olyan anyagi gondokkal küszködött, hogy már nem tudta fizetni az ügyvédeket. A múlt héten például egy Lenint ábrázoló, 50 ezer dolláros Andy Warhol-képet próbált meg eladni.

A Forbes magazin orosz kiadásának riporterével a halála előtti napon, pénteken beszélt. Azt mondta neki, nincs sok értelme az életének és semmire sem vágyik jobban, mint visszatérni Oroszországba. "Túlértékeltem a Nyugatot és alulértékeltem Oroszországot" - jegyezte meg az egykori befolyásos politikus és üzletember, aki 67 éves korában halt meg.Borisz Berezovszkij matematikus volt, de két dologban elszámolta magát. Az első az volt, hogy annak idején támogatta Vlagyimir Putyin felemelkedését, a másik, hogy pert indított egy másik orosz milliárdos, Roman Abramovics ellen. A nagy-britanniai emigrációban meghalt Berezovszkij egykor befolyásos orosz elnöki tanácsadó és oligarcha volt, de utóbbi időben már nem játszott meghatározó szerepet.

"Azért lettünk gazdagok, mert másoknál gyorsabban fogtuk fel, hogy változnak az idők" - így mesélt Borisz Berezovszkij arról, hogyan is vált milliárdossá. A matematikai doktorátust szerzett, majd mérnökként dolgozó Berezovszkij a 90-es években beszállt az orosz autóbizniszbe. 1994-ben megvette az orosz tévé fő csatornáját, az ORT 1-et és igazi királycsinálóként megszervezte Borisz Jelcin 1996-os újraválasztását. Nemzetbiztonsági tanácsadó lett és fontos szerepet játszott az első csecsen háború lezárásában.

Parlamenti képviselő is volt, ahogy Roman Abramovics is, akivel közösen megalapították a Szibnyefty olajvállalatot - ez a cég volt annak a tavalyi pernek a kiváltó oka, ami közvetve elvezetethetett Berezovszkij halálához. Az Abramovics elleni per volt második nagy hibás lépése.

Berezovszkij először akkor számolta el magát, amikor médiagépezetét egy szentpétervári hivatalnok, Vlagyimir Putyin támogatására állította rá. Putyin az ezredfordulón váltotta le Borisz Jelcint és Berezovszkij vele fenntartott barátsága hamar ellenséges viszonnyá változott. Az oligarcha az ORT1-en keresztül elkezdte támadni Putyint, például a Kurszk tengeralattjáró tragédiája miatt, az elnök viszont hatalmának teljes súlyával csapott le rá.

Berezovszkij kénytelen volt feladni tévécsatornáját, majd nemsokára menedékjogot kapott Nagy-Britanniában, ahol Putyin egyik legnagyobb bírálójává vált. Az orosz hatóságok egy sor pert akasztottak a nyakába és találták felelősnek távollétében - például azért, mert az ítélet szerint nagy összegeket lopott el az Aeroflot légicégtől.

Oroszország és Nagy-Britannia viszonya amiatt vált különösen hűvössé, hogy a brit hatóságok elutasították a kiadását - ahogy később az oroszok is a szintén Putyint bíráló Litvinyenko feltételezett gyilkosának Angliába küldését.

Élete utolsó éveiben az orosz hatóságok már mindenfélével vádolták: az ukrajnai és grúziai forradalmak pénzelésével, a moszkvai tüntetők támogatásával és a Pussy Riot botrányegyüttes létrehozásával is.

Dmitrij Peskov orosz elnöki szóvivő szerint Berezovszkij nemrég levelet írt Putyin elnöknek, amelyben "önkritikát gyakorolt, az általa elkövetett hibákról írt és bocsánatot kért." Emellett azt kérte, hogy visszatérhessen Oroszországba.

Még a független orosz média sem adott pozitív értékelést Berezovszkij életéről. "Ezzel lezárultak a 90-es évek" - írja a gazeta.ru. A Kremlnek új "démonikus ellenséget kell keresnie, akit minden bajért okolhat."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×