eur:
390.98
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A franciák is nyögik a magas frankárfolyamot

Nemcsak magyar, de immár francia emberek is aggodalommal figyelik a svájci frank árfolyamának alakulását, az elmúlt években ugyanis több ezren vettek fel az alpesi ország devizájához kötött hiteleket.

A problémáról beszámoló Le Figaro című napilap a banki felhasználók országos egyesületének adataira hivatkozva azt írja, hogy 2008 és 2009 között mintegy 15 ezer francia állampolgár írt alá svájci frank alapú hitelszerződést, a legtöbb esetben ingatlanvásárlásra. A pénzügyi konstrukciót két bank, a Crédit Agricole és a BNP Paribas terjesztette, ez utóbbi az egyesület elnöke szerint kifejezetten agresszív kampányt folytatott az ügyfelek körében, az alacsony kamatok előnyeit ecsetelve, és arról biztosítva őket, hogy a svájci deviza árfolyama nem fog változni.

Az ígéret hamis volt, a svájci frank csak 2011 első hat hónapjában 25 százalékkal erősödött az euróhoz képest, ami az adósok számára a magyarok által is jól ismert következményekkel járt. A Le Figaro egy olyan ember esetéről számol be, akinek tőketartozása másfél év alatt az eredeti 133 ezer euróról 162 ezerre emelkedett, a különbség magyar pénzben kifejezve közelíti a 9 millió forintot.

A lap értesülése szerint a legtöbben 200-300 ezer eurónak megfelelő összegre kötöttek szerződést, és az érintettek most természetesen szabadulni szeretnének az egyre költségesebb hitelektől. A megoldást egyelőre ki-ki saját maga keresi, és a banki felhasználók országos egyesületének elnöke úgy tudja, eddig három személynek sikerült euró alapúra váltania a meglévő hitelét, Serge Maître szerint azonban a nagy kérdés egyelőre az, hogy ki viselje az árfolyam-különbözetből származó költségeket.

A problémára egy-két esetben már született megoldás, az érintett pénzintézetek ugyanis bevállalták ennek a kiadásnak a felét. A Le Figaro az ügy kapcsán Magyarország helyzetét is megemlíti, hangsúlyozva, hogy ott a jelenség nagyságrendekkel súlyosabb, és hogy kezelésére a magyar kormány "radikális" lépésre szánta el magát, külön törvényben téve lehetővé a svájci frankhoz kötött hitelek forint alapúra való átváltását. A szerző emlékeztet arra, hogy az intézkedés következtében a Magyarországon jelen lévő osztrák bankok összességében mintegy 6 milliárd eurót bukhatnak, és ezzel magyarázható szerinte, hogy a bankszövetség az Alkotmánybíróságon támadta meg a jogszabályt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×