eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Csaknem félszáz áldozatot szedett a szupevihar

Csaknem ötven ember vesztette életét az Egyesült Államok déli részén három napon át pusztító viharokban. A legtöbb áldozat Észak-Karolinában volt, és ott keletkezett a legnagyobb anyagi kár is.

Hétfőn reggel már 43, egyes hírügynökségek 45 halottról tudósítottak az amerikai hétvégi viharokról szóló anyagaikban.

Észak-Karolinában legkevesebb 22-en vesztek oda és 130-an sebesültek meg. A szövetségi állam 26 megyéjében számoltak be súlyos anyagi károkról. 200 ezer ember maradt egy időre áram nélkül. Beverly Perdue kormányzó, aki több katasztrófa-sújtotta várost is meglátogatott, azt mondta: az emberek hálásak, hogy élnek.

A kormányzó azt mondta, hogy Barack Obama elnök megígérte, minden erejével azon lesz, hogy "talpraállítsák Észak-Karolinát".

Az északra fekvő Virginiában négy, egye jelentések szerint hét halottról tudnak és 177 épületben okozott kárt a szélsőséges időjárás. 2008 februárja óta ez volt a legsúlyosabb vihar. Akkor 57 embert öltek meg a déli államokban és az Ohio völgyében tomboló tornádók.

Virginiában két atomerőmű automatikusan leállt, amikor egy tornádó elszakította a telepeknek áramot szolgáltató vezetékeket. A tartalék generátorok megfelelő módon működésbe léptek, minkét erőmű "biztonságos és stabil" - közölte a Dominion Virginia Power áramszolgáltató cég. Az atomenergia hatóság megerősítette, hogy "minden úgy működött, ahogy kell".

A "szupervihar" - valójában több vihar - csütörtökön indult el dél felé Oklahoma államból, majd a keleti part felé vette az irányt. Meteorológusok 241 tornádóról számoltak be. A forgószelek Alabama, Arkansas, Mississippi és Oklahoma államokban is halálos áldozatokat követeltek.

Észak-Karolinában Bertie megye egyik illetékese elmondta: az egyik tornádó nem a szokásos, 100-200 méter, hanem 800 méter széles volt és tíz kilométer haladt előre a felszínen, mielőtt eltűnt volna. Volt egy olyan család, amelyik véletlenül élte túl a forgószelet: pont az a szoba maradt sértetlen, ahol menedéket kerestek, a ház minden más részét elpusztította a vihar.

A szövetségi államban 200 ezer otthonban nem volt áram a tornádók idején, de később a szám leesett 78 ezerre, ami még mindig jelentős. Meteorológusok szerint a helyiek még nem lélegezhetnek fel, mert a hét további napjain, és különösen kedden, újabb forgószelek alakulhatnak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×