eur:
393.37
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

"Hölgyeim és uraim, nemsokára képtelenek leszünk megvédeni Önöket"

Országszerte tüntettek a rendőrök Franciaországban. A ritka eseményre azért került sor, mert a közegek szerint folyamatosan csökkenő létszám mellett és romló munkakörülmények között kell dolgozniuk, és elegük van a feletteseik által folytatott "számok politikájából" is, amely egyebek mellett előre kijelölt bírság-kvóta teljesítésére kényszeríti őket.

"Hölgyeim és uraim, nemsokára képtelenek leszünk megvédeni Önöket" - ezekkel a szavakkal osztogatták a helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatványokat idéző szórólapjaikat a tiltakozó rendőrök az ország legforgalmasabb közlekedési csomópontjainál, az autópályák fizetőkapuinál, valamint a legnagyobb vasútállomásokon. "Ezúttal nem bírságolunk, hanem a segítségüket kérjük" - mondták a meglepett, de általában megértést tanúsító embereknek a közegek, akik akciójukat az ebédszünetre időzítették, mivel a törvény szerint szolgálatban lévő rendőrnek tilos sztrájkolnia vagy tüntetnie.

Párizsban egyébként a röpke két óra alatt az utcára is kivonultak, és civil ruhában a belügyminisztérium épülete előtt azt skandálták, hogy "Nem bírjuk tovább". Az elromló járőrautókat nem cserélik le, adó-vevő készülékek állandóan meghibásodnak, miközben egyre nagyobb elvárásokat támasztanak velük szemben, melyeket természetesen nem fizetnek meg - sorolták sérelmeiket az egyik legnagyobb rendőrszakszervezet által kezdeményezett megmozdulás résztvevői, akiknek számát egyébként a szervezők kétezerre, a rendőröket felügyelő rendőrök viszont alig nyolcszázra becsülték.

"A rendőrség létszáma jövőre kétezerrel csökken, márpedig az emberhiány miatt a polgároknak már most is órákat kell várakozniuk a rendőrőrsökön, amíg panaszt tehetnek, a kollégáink által teljesített, de a mai napig kifizetetlen túlórák száma pedig meghaladja a 18 milliót" - ecsetelte az állapotokat újságíróknak a szakszervezet egyik képviselője. Alphonse Giovannini úgy vélte, tarthatatlan, hogy az általuk gyakorolt hivatás a mai napig nem számít veszélyes szakmának, holott a rendőrökre nehezedő nyomás következtében évente mintegy ötven kollégájuk követ el öngyilkosságot.

"Nem vagyunk gazdasági vállalkozás" - mondta egy másik szakszervezeti vezető, aki lehetetlen, a rendőrség munkáját akadályozó politikának nevezte azt, hogy feletteseik előre meghatározott számú bírságolást vagy letartóztatást követelnek tőlük. Sérelmeiket egy petíció formájában a belügyminiszterhez is eljuttatták, és abban arra figyelmeztették Brice Hortefeux-t, hogy ha nem keres sürgősen megoldást a problémákra, úgy a jövőben drasztikusabb megmozdulásokra is számíthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×