eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Rajan Shah gyógyszerész (b) egy oltásra váró pácienssel beszél a londoni Ealing negyed St. John-templomában kialakított oltóközpontban 2021. március 16-án. Nagy-Britanniában folytatják az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását, miközben több európai ország felfüggesztette a szérum használatát, mert beadása után halálesetek fordultak elő.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A britek megkezdik egy harmadik oltás kísérleteit

Hétféle oltóanyaggal vizsgálják, milyen hatása van annak, ha egy újabb emlékeztetőt kapnak a már beoltottak.

A Cov-Boost névre keresztelt kutatás az első olyan teszt a világon, amelyben azt vizsgálják, pontosan milyen hatással jár, ha egy harmadik adagot is kapnak az oltottak valamilyen vakcinából. A 19,3 millió fontból finanszírozott tesztet a Southamptoni Egyetemi Kórház fogja koordinálni, a résztvevőket 18 helyszínre toborozzák. Közel 2900, harminc év fölötti résztvevő verbuválása után júniusban tervezik beadni az első adagokat az önkénteseknek. Az első eredményekre szeptemberig kell valószínűleg várnunk, írja a Sky News.

Matt Hancock brit egészségügyminiszter arra biztatta azokat a briteket, akik már megkapták mindkét oltásukat, hogy jelentkezzenek ebbe a kísérletbe, ezzel segítsenek az ország és a világ legveszélyeztetettebb embereinek védelmében. Azt is elmondta, hogy az itt szerzett tapasztalatok segítenek majd a még 2021-ben elkezdeni tervezett brit oltási kampányban, melynek keretében a már oltottak immunitását szeretnék tovább növelni.

Variánsok ellen is védhetnek

Saul Faust professzor, a Southamptoni Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézet klinikai kutatóintézetének igazgatója, a vizsgálat vezetője elmondta, hogy az emlékeztetővel kapcsolatban azt remélik, az eléggé megemeli az antitestszintet ahhoz, hogy a koronavírus eredeti és variáns törzsei ellen is védelmet nyújthasson.

"Azt reméljük, hogy az immunválasz elég magas lesz ahhoz, hogy az embereket megvédje az Egyesült Királyságban keringő összes törzs ellen, beleértve azt is, hogy a laboratóriumban az indiai, a dél-afrikai és a brit változat, valamint az eredeti törzs ellen is tesztelni fogjuk" - tette hozzá.

Ezeket a vakcinákat használják

A decemberben vagy januárban az AstraZeneca vagy a Pfizer vakcinájával oltottakat kérik arra, hogy jelentkezzenek a kísérletbe. A 75 év fölöttieket is biztatják, hogy vegyenek részt. Az emlékeztetőként beadott vakcinák a következők lesznek:

  • Pfizer
  • AstraZeneca,
  • Moderna
  • Novavax
  • Janssen
  • Valneva
  • CureVac.

Az oltásokat Southampton, London, Leicester, Bournemouth, Portsmouth, Wrexham, Bradford, Oxford, Glasgow, Leeds, Cambridge, Birmingham, Brighton, Stockport és Liverpool mellett Exeterben adják be.

Takarékoskodni is segíthet

A hétféle oltásból hármat fél adagban használva is megvizsgálnak, feltételezve, hogy második emlékeztetőként ennyi is megfelelő védelmet nyújt majd. Ez takarékos megoldás is lenne. A mellékhatásokra is kiterjed a vizsgálat. Az eredmények alapján tesznek majd javaslatot arra, hogyan szervezzék meg a brit harmadik oltások beadását, és mely vakcinákat használják ehhez.

Korábban már bejelentették, hogy a hetven év fölötti britek szeptemberben harmadik oltást kapnak annak érdekében,

hogy a variánsoktól megvédhessék őket.

Az egészségügyi dolgozók, a veszélyeztetettebbek és a a szociális szféra dolgozói szintén kapnak majd harmadik oltást tíz hónappal az első követően, írja az Independent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×