eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Shaun F Pixabay

A brit koronavírus-mutáció az egész világot meghódítja

A brit genetikai megfigyelési program szakemberei azt jelzik előre, hogy a Kentben felbukkant variáns át fogja venni a világon domináns törzs szerepét.

A kenti vírustörzs elsöprő lendülettel hódította meg Nagy-Britanniát, és ezt fogja tenni a világ többi részével is – nyilatkozott a BBC-nek Sharon Peacock, a program vezetője. Véleménye szerint mintegy tíz éven át biztosan szükség lesz a vírus változatainak folyamatos szekvenálására.

A Kentből elindult brit variánst eddig ötven országban, köztük Magyarországon is kimutatták már. 2020 szeptemberében fedezték fel a nagyon gyorsan terjedő változatot, januárban azért kellett a korábbiaknál is szigorúbb korlátozásokat bevezetni Nagy-Britanniában, mert a törzs szédületes sebességgel terjedt az országban.

Peacock professzor, a Covid-19 Genomics UK konzorcium vezetője szerint a gyors terjedés a törzs legnagyobb fegyvere.

"Ha le tudjuk győzni a vírust, vagy az úgy mutálódik, hogy már nem lesz ennyire virulens, akkor abbahagyhatjuk az aggódást. Jelenleg ugyanakkor úgy gondolom,

évekig kell még a koronavírussal foglalkoznunk, tíz évig is szükség lehet arra, hogy folyamatosan szekvenáljuk"

– tette hozzá. Sharon Peacock is aláhúzta, hogy a jelenlegi ismereteink szerint az oltások működnek ezzel a variánssal szemben is.

Tesztek tízezreit analizálják

A Covid-19 Genomics UK konzorcium egészségügyi szervek és laborok közössége, amelyek jelenleg napi 30 ezer tesztet elemeznek. Most

a pozitív tesztek 5-10 százaléka fut át a kezükön,

céljuk viszont az összes pozitív teszt analizálása. Ezek elemzésével az elsők közt fedezhetnek fel új mutációkat: ezek léte teljesen természetes Peacock szerint is, ugyanakkor figyelni kell őket. Egy-egy változás által fertőzőbbé vagy halálosabbá is válhat a vírus, illetve a korábbi immunitás és az oltások hatását is gyengíthetik a mutációk.

Figyelni kell a variánsokat

A világon jelenleg 4000 különböző változata létezhet az új koronavírusnak Nadhim Zahawi brit vakcinaminiszter szerint, ezeknek ugyanakkor mindössze töredékét ismerjük jelenleg. A kutatók úgy vélik, a legnagyobb veszélyt valószínűleg nem is olyan törzs jelenti, amit már ismerünk, hanem olyan,

amely már kering, de még a létezéséről sem tudunk.

A mutációk hatása elleni védekezésben a génszekvenálásnak van hatalmas jelentősége: ezen a téren Nagy-Britannia élen jár. Nemcsak felfedezték annak jelentőségét, hogy mennyit segít a vírus elleni harcban a folyamatos szekvenálás, de nagy kapacitással végzik is nap mint nap, sőt, a közeljövőben valószínűleg felajánlják más országoknak is, hogy mintáikat náluk analizálják.

Ez nemcsak filantróp felajánlás: ha valahol kialakul egy fertőzőbb és veszélyesebb variáns, az ugyanolyan könnyen válhat globálisan domináns változattá, ahogyan a kenti törzs teszi most ezt a világgal. Saját védelmük érdekében is arra van tehát szükség, hogy a lehető leghamarabb kiderülhessen az, ha valahol egy aggodalomra okot adó variáns jelenik meg. Jelenleg ilyen a dél-afrikai, a brazil és a kenti mellett egy új, bristoli brit variáns is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×