eur:
393.09
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A Michael Schade által közreadott képen kirándulók hajóról fényképezik az új-zélandi Fehér-sziget váratlanul kitört tűzhányóját 2019. december 9-én. A Whakaariként is ismert lakatlan szigeten legkevesebb öten életüket vesztették, és sokan eltűntek.
Nyitókép: Michael Shade

Nem volt menekvés – ezért tört ki az új-zélandi vulkán

Hiába a vulkanológiai kutatás és előrejelzés, pontosan megjósolhatatlan, hogy mikor lép működésbe egy még aktív vulkán – figyelmeztet Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus az új-zélandi halálos tragédia után. Szerinte megfelelő felkészülés lenne szükséges a kíváncsi turistáktól és a hatóságoktól is.

Kevés a remény arra, hogy élve megtalálják azt a nyolc embert, aki eltűnt az új-zélandi Fehér-szigeten a vulkánkitörés után – közölték kedden az új-zélandi hatóságok. Bruce Bird rendőrfelügyelő sajtótájékoztatóján azt mondta: legfrissebb adataik szerint 47-en voltak a szigeten, amikor a tűzhányó helyi idő szerint hétfő délután két órakor kitört.

Harmincnégy embert sikerült kimenteniük helikopterekkel.

Közülük 31-en kórházban vannak égési sérülésekkel, és 27 sérült esetében testfelületük több mint 71 százaléka megégett. Kedden még mindig túl veszélyesek voltak a körülmények ahhoz a szigeten, hogy az eltűntek keresésére induljanak.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök pedig azt mondta, hogy

egy repülőgép a levegőből vizsgálta a szigetet, és nem látta élet nyomát.

A halottak, az eltűntek és a sérültek között öt új-zélandi, 24 ausztrál, kilenc amerikai, négy német, két kínai, két brit és egy malajziai van a hatóságok szerint. Az ügyben a rendőrség nyomozást is indított.

Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus egyetemi tanár, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője az Infostartnak küldött elemzésében azt a kérdést veti fel, hogy van-e helye a vulkánturizmusnak. Nem ez az első ilyen halálos kimenetelű vulkánkitörés ebben az évben. Nyáron az olasz Stromboli kitörésekor halt meg egy turista, és csak a véletlenen múlt, hogy nem lett több halálos áldozat, mivel a vulkánkitörés éppen a turistacsoportok hegyre történő elindulása előtt következett be. Néhány évvel ezelőtt pedig

a japán Ontake váratlan kitörése több mint 200 embert érintett a hegyen, a halálos áldozatok száma meghaladta a hatvanat.

Minden tűzhányó más, mindegyik másképpen működik. Vannak olyanok, amelyekről tudjuk, hogy képesek olyan kitörésre, amit nem lehet előre jelezni, de vannak olyanok is, amelyekről nincs ennyi ismeretünk sem és ott valóban bármikor, bármi bekövetkezhet. Sok vulkánnál nagy érzékenységű műszerek vannak kitelepítve, de több mint az aktív vulkánok fele nem áll állandó megfigyelés alatt. A White-sziget vulkánja a jobban megfigyelt tűzhányók közé tartozik. Akkor mégis, hogyan következik be egy ilyen tragédia? – veti fel a kérdést a vulkanológus.

Vulkáni hamu borít egy helikoptert az új-zélandi Fehér-szigeten, miután váratlanul kitört a sziget tűzhányója 2019. december 9-én. Fotó: MTI/EPA/Michael Shade
Vulkáni hamu borít egy helikoptert az új-zélandi Fehér-szigeten, miután váratlanul kitört a sziget tűzhányója 2019. december 9-én. Fotók: MTI/EPA/Michael Shade

A vulkanológiai munka célja, hogy minél jobban megismerjük a tűzhányók működését és e tudás segítségével igyekezzünk emberéleteket megóvni – írja Harangi Szabolcs. Vannak azonban olyan vulkáni kitörések, amelyek nagyon gyorsan következnek be és nem adnak semmi előjelet! Ilyenek azok a vulkáni működések, amikor még csak a magma sem jut a felszínre. A magma, azaz a felszín alatti kőzetolvadék sekély mélységbe nyomul és ott megakad, a 700-1000 Celsius fokos hőmérséklete következtében felfűti a felette lévő kőzeteket és a felszín alatti vizeket, úgy mint a talajvizet, a magmából kikerülő, úgynevezett hidrotermális oldatokat, a felszíni repedéseken leszivárgó csapadék, esetenként tengervizet. A forráspont fölé hevített víz a kőzet pórusaiban raktározódik mindaddig, amíg nem történik egy olyan esemény, legyen az egy kisebb földrengés vagy a magma nyomóereje, esetleg magmás gázok kiszabadulása, hogy az óriási nyomás alatt lévő rendszer megbomlik, a túlhevített víz hirtelen gőzzé válik, ami hatalmas energiájú robbanást okoz.

A kőzettest piciny darabokra esik szét és zúdul a felszínre.

A felszínen e folyamatot, ahogy számos videofelvétel is mutatta, úgy látjuk, hogy egyik pillanatról a másikra hirtelen forró vízgőz csap fel, majd sötét vulkáni hamu lövell ki, esetenként kisebb-nagyobb kőzetblokkok repülnek ki és záporoznak nagy területen. A kitörési felhő végül a nagy súlya alatt összeomlik és oldalirányba torlóárak hömpölyögnek szét nagy sebességgel.

Egy ilyen kitörés esetében, ha közelben emberek tartózkodnak, akkor nincs menekvés.

A kitörés rövid idő alatt történik, percek vagy néhány 10 perc alatt, de a következmény halálos.

Fehér-sziget, 2019. december 9.
A Michael Schade által közreadott képen hamut lövell az új-zélandi Fehér-sziget tűzhányója 2019. december 9-én. A Whakaariként is ismert lakatlan szigeten legkevesebb öt kiránduló életét vesztette, és sokan eltűntek a vulkánkitörésben.
MTI/EPA/Michael Schade
Hamut lövell az új-zélandi Fehér-sziget tűzhányója 2019. december 9-én

A White-szigetről lehetett tudni, hogy egy ilyen kitörés bármikor bekövetkezhet. Az elmúlt évtizedekben számos ilyen történt. Az Új-Zélandtól mintegy 50 kilométer távolságban lévő piciny sziget, ami magántulajdonban van, azonban kedvelt turistacélpont. Az új-zélandi szakemberek néhány hete jelezték, a vulkáni rendszerben arra utaló jeleket találtak, hogy bekövetkezhet egy ilyen kitörés, de ennek esélyét még kis valószínűségűnek gondolták. A turistaidény azonban zajlik, sokan szeretnék látni a gőzölgő vulkáni krátert, a kiáramló gázoktól és oldatoktól elszíneződött kőzeteket, a vad környezetet. Helyi idő szerint hétfő délután mintegy 50 turista tartózkodott a helyszínen, többen a kráterben voltak. Ekkor következett be a váratlan kitörés.

Mondhatni rossz helyen és rossz időben, de nem lehet e kérdést csupán egy véletlen egybeeséssel elütni, még akkor is, ha egy ilyen esetnek valóban nagyon kicsi a valószínűsége – vélekedik a kutató..

A vulkanológusok ma már sokkal nagyobb eséllyel tudnak előrejelzést adni, még akkor is, ha a kitörés pontos idejét nem is lehet előre megmondani. Ezek az előrejelzések is életek tízezreit óvták már meg.

A tragédiák elkerüléséhez azonban szükséges a felkészülés is.

Szükséges, hogy az emberek, különösen, akik veszélyes helyekre, mint például aktív vulkánokra mennek, tudatában legyenek, hogy mi történhet, az milyen veszéllyel jár és szükséges, hogy a hatóságok is ennek megfelelően biztosítsák a látogatást.

A turizmus óriási léptékben növekszik, egyre többen kelnek útra, egyre több helyre juthatunk el, de ahhoz, hogy biztonságban, élményekben gazdagodva visszatérjünk elengedhetetlen, hogy felkészüljünk a veszélyhelyzetekre is. A vulkanológus munkája ezért arra is kiterjed, hogy minél szélesebb körben juttassák el az ismereteket, ez is a tudomány feladata – írja Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, az MTA levelező tagja, egyetemi tanár és kutatócsoport-vezető.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×