Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egymilliárd dollárral támogatná a rákkutatást a Fehér Ház

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egymilliárd dollárt (285 milliárd forintot) kér a kongresszustól a rákkutatás felgyorsítására és a gyógymódok megtalálására Barack Obama elnök, aki a Kennedy-korszakra utalva a maga "Holdra szállásaként" jellemezte a tervezett program jelentőségét.

A 2017-es költségvetésből 755 millió dollárt (215 milliárd forintot) akar az évente 600 ezer amerikai halálát okozó betegség elleni küzdelemre fordítani az elnök, idén pedig 195 millió dollárt (55 milliárd forintot) költene erre a célra - ismertette a Fehér Ház közleménye.

A pénzt oltóanyagok kifejlesztésére, genetikai elemzésre, a rák korai felismerését elősegítő tesztekre, immunterápiára és a kombinált terápiák kutatására akarják felhasználni.

"Holdra szállásnak nevezzük, mivel úgy hiszem, amiként Kennedy elnök 55 évvel ezelőtti felhívása a Holdra szállásra, ez az erőfeszítés is az emberiséghez szól - hogy legyünk merészek és tegyünk nagy dolgokat" - fogalmazott Joe Biden alelnök, a kezdeményezés vezetője, akinek fia tavaly májusban hunyt el agydaganat következtében.

Obama az unió helyzetéről szóló januári beszédében jelentette be a rák gyógyítását célzó nagyszabású program elindítását. Az elnök a múlt héten írt alá memorandumot egy illetékes testület felállításáról, amelyben 13 kormányhivatal, köztük az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) vezetői vesznek részt.

A programmal a következő öt évben meg akarják duplázni a rákkutatásra irányuló erőfeszítéseket, hogy az előrelépéssel legalább egy évtizednyi eredményt érjenek el.