eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Egymilliárd dollárral támogatná a rákkutatást a Fehér Ház

Egymilliárd dollárt (285 milliárd forintot) kér a kongresszustól a rákkutatás felgyorsítására és a gyógymódok megtalálására Barack Obama elnök, aki a Kennedy-korszakra utalva a maga "Holdra szállásaként" jellemezte a tervezett program jelentőségét.

A 2017-es költségvetésből 755 millió dollárt (215 milliárd forintot) akar az évente 600 ezer amerikai halálát okozó betegség elleni küzdelemre fordítani az elnök, idén pedig 195 millió dollárt (55 milliárd forintot) költene erre a célra - ismertette a Fehér Ház közleménye.

A pénzt oltóanyagok kifejlesztésére, genetikai elemzésre, a rák korai felismerését elősegítő tesztekre, immunterápiára és a kombinált terápiák kutatására akarják felhasználni.

"Holdra szállásnak nevezzük, mivel úgy hiszem, amiként Kennedy elnök 55 évvel ezelőtti felhívása a Holdra szállásra, ez az erőfeszítés is az emberiséghez szól - hogy legyünk merészek és tegyünk nagy dolgokat" - fogalmazott Joe Biden alelnök, a kezdeményezés vezetője, akinek fia tavaly májusban hunyt el agydaganat következtében.

Obama az unió helyzetéről szóló januári beszédében jelentette be a rák gyógyítását célzó nagyszabású program elindítását. Az elnök a múlt héten írt alá memorandumot egy illetékes testület felállításáról, amelyben 13 kormányhivatal, köztük az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) vezetői vesznek részt.

A programmal a következő öt évben meg akarják duplázni a rákkutatásra irányuló erőfeszítéseket, hogy az előrelépéssel legalább egy évtizednyi eredményt érjenek el.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×