eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Elégedett az eredménnyel a világ első őssejtes szervátültetésen átesett páciense

Kitisztultabbnak és jobbnak érzi látását az a hetvenes éveiben járó asszony, akin tavaly a világon elsőként hajtott végre szervátültetést őssejtek felhasználásával egy japán kutatócsoport.

A Riken Kutatóintézet és a kobei Biomedikai Kutató és Innovációs Kórház munkatársai olyan retinasejteket ültettek az asszony szemébe, amelyek úgynevezett iPS, azaz érett sejtekből indukált pluripotens őssejtekből származtak.

A szakemberek egy pénteki kobei sajtótájékoztatón számoltak be róla, hogy az őssejtes eredetű retinasejtek tavaly szeptemberi beültetése óta az asszonynál nem jelentkeztek szövődmények, úgy mint rákos daganat.

A kutatók szerint a páciens látása nem gyengült tovább, sikerült azt szinten tartani. "Boldog vagyok, hogy átestem a beavatkozáson. Úgy érzem, hogy a látásom tisztult és javult" - idézték az asszonyt a szakemberek.

A páciensnek időskori szembetegsége - makuladegenerációja, vagyis szemfenéki meszesedése - volt, amely vakságot is okozhat. Japánban a becslések szerint nagyjából 700 ezer embert érint a betegség.

Takahasi Maszajo, a Riken kutatója és az operációt jegyző csapat egyik tagja elmondta, reményeik szerint a beavatkozás hamarosan bevett kezelési módszerré válik. Amennyiben a módszer biztonságosnak bizonyul, az komoly lökést adhat az iPS-sejtek használatának az olyan betegségek kezelésében, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór, mivel ezekből az őssejtekből az emberi szervezet többféle szövete fejlődhet ki.

A tavalyi operáció előtt a szakemberek először iPS-sejteket alkottak a páciens bőrsejtjeibe juttatott gének segítségével. Ezután az őssejtekből kialakították a retinát védő, úgynevezett pigment epithelium rétegének sejtjeit.

A kobei kórházban végzett kétórás műtét alatt az orvosok először eltávolították a retinaszövet beteg ereit, majd beültették az új retinaréteget. A műtét után semmilyen komoly probléma vagy károsodás nem jelentkezett, a vérveszteség sem volt jelentős.

A csapat később egy másik retinasejt-transzplantációt is akart végezni, ám ezt le kellett fújniuk, miután genetikai mutációkat találtak az iPS-sejtekben.

Az iPS-sejtekkel kapcsolatos eredményeiért kapott Nobel-díjat 2012-ben a Kiotói Egyetem professzora, Sinja Jamanaka és kutatótársa, John Gurdon.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×