eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Először alkalmaztak sikerrel immunterápiát méhnyakrákos pácienseknél

Amerikai orvosok először alkalmaztak sikerrel személyre szabott immunterápiás kezelést méhnyakrákos pácienseknél.

Az amerikai Nemzeti Rákintézet kutatóinak próbatanulmánya előrehaladott méhnyakrákkal küzdő nők bevonásával készült. A kilenc páciens közül kettőnél teljesen eltűnt a tumor, és azóta - több mint egy év elteltével - sem újult ki a betegségük. Egy harmadik nőnél a daganat majdnem 40 százalékkal összezsugorodott, ám csak három hónapra. A másik hat páciens nem reagált a kezelésre, ennek okát egyelőre vizsgálják.

A kutatók a közelmúltban nagy előrelépéseket tettek azon módszerek felkutatásában, amelyek fokozzák a szervezet természetes képességét arra, hogy szembeszálljon a rákkal. A legnagyobb sikereket eddig a melanóma és a leukémia bizonyos fajtáinak kezelésében érték el.

A mostani elővizsgálatban alkalmazott méhnyakrákkezelés során mintát vettek a tumorból, izolálták azokat a speciális immunsejteket, amelyek megtámadták a daganatot, majd laboratóriumi körülmények közt sokszorosították és egyszeri infúzióval visszajutatták őket a páciens szervezetébe.

A kutatók jelenleg a gége- és végbélrákon, valamint a humán papillomavírus (HPV) által okozott egyéb ráktípusokon is tesztelik a kezelést, ám egyelőre nincsenek felmutatható eredményeik.

A próbatanulmány során sikerrel kezelt Arrica Wallace-nél 35 éves korában, 2011-ben diagnosztizáltak méhnyakrákot. A betegség gyorsan terjedt. A legerősebb kemoterápia és sugárkezelés sem segített, így az orvosok kevesebb mint egy évet jósoltak az asszonynak. A nő orvosa hallott az intézet próbavizsgálatáról, és bejegyeztette páciensét. "Huszonkét hónap telt el a kezelés óta, és 17 hónapja teljesen tiszták a leleteim" - mondta a kétgyermekes anya.

A tanulmányt egyik vezetője, Christian Hinrichs, az intézet munkatársa szerint a sikerrel kezelt másik páciensnek 15 hónapja rákmentes a szervezete. A szakember ugyanakkor hozzátette, nem lehet tudni, hogy az eredmények tartósak lesznek-e.

A vizsgálat eredményeit hétfőn, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) chicagói konferenciáján vitatták meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×